Het kabinet wil met de nieuwe wet, bedoeld om schijnzelfstandigheid van zzp'ers terug te dringen, bijdragen aan een betere balans tussen het werken met zelfstandigen en met werknemers in loondienst.

Voor de wet is onder meer gekeken hoe rechters in het verleden hebben beslist in dit soort zaken. De consultatie is eerder deze maand gesloten en leverde in totaal liefst 1111 reacties op.

Reactie NBA

De NBA pleit in haar reactie onder meer voor een duidelijker toetsings- en normenkader voor de beoordeling of sprake is van een arbeidsovereenkomst, zonder veel ruimte voor 'grijze gebieden'.

Kwetsbare werkenden die tegen een laag uurtarief werken, moeten meer arbeidsrechtelijke bescherming krijgen door verlaging van de drempel voor het opeisen van een arbeidsovereenkomst. Om schijnzelfstandigheid binnen de accountantssector zelf te voorkomen, moet worden overlegd over de wijze van kwalificeren van bepaalde werkrelaties.

Een heldere norm is nodig, stelt de NBA in de brief aan minister Van Gennip van SZW. "Ons inziens werkt het wetsvoorstel juist averechts en geeft het niet de gewenste zekerheid in het 'grijze gebied'." Volgens de NBA dragen de concept-wetsvoorstellen in de huidige vorm niet noemenswaardig bij aan de doelstellingen van de nieuwe wet.