In een snel veranderende omgeving is het belangrijk om vooruit te kijken, waar nodig te herijken en na te denken over de toekomst van het accountantsberoep. Zoals vermeld in het NBA-Jaarplan 2023 en besproken op de ledenvergadering eind december, is besloten om die herijking dit jaar samen met de leden te doen.

Door deel te nemen aan dit NBA-waardenonderzoek draagt u zelf bij aan deze herijking. Meedoen aan het onderzoek kan tot en met 28 april aanstaande. Het invullen van het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

Belangrijke input

Waar staan we voor als accountants? Wat is de bestaande en gewenste beroepscultuur? Hoe houden we het accountantsberoep ook in de toekomst maatschappelijk relevant en aantrekkelijk, zowel voor huidige als toekomstige accountants? En wat betekent dit voor het beroepsprofiel en de opleiding? De uitkomsten van het onderzoek bieden belangrijke input om de toekomst van het accountantsberoep samen vorm te geven.

Door deel te nemen kunt u kenbaar maken wat u belangrijk vindt; persoonlijk én in uw werk. Ook geeft u aan welke ontwikkeling in de beroepscultuur voor u cruciaal is om als beroep relevant te blijven en uw vak goed uit te kunnen oefenen, nu en in de toekomst.

U doet dit door in dit onderzoek driemaal, uit een lijst van begrippen, tien woorden te selecteren die uw visie hierop geven. Ook inclusie en diversiteit zijn belangrijke thema's. In het onderzoek is hierover een specifieke vraag opgenomen. Daarna wordt u in het onderzoek uitgenodigd om via drie optionele vragen aan te geven welke rollen en werkzaamheden u verricht. Hiermee geeft u input voor de ontwikkeling van het beroepsprofiel en de opleiding.

Breder programma

Het NBA-waardenonderzoek is onderdeel van een breder programma, dat bestaat uit een herijking van maatschappelijk vertrouwen, het gezamenlijk vormgeven van de beroepscultuur en vernieuwing van beroepsprofiel(en), opleiding en permanente educatie. Aan de hand van de uitkomsten ontwikkelt de NBA samen met de leden en trainees een visie hierop.

Tijdens het voorprogramma van de ledenvergadering op 12 juni 2023 worden de eerste resultaten gedeeld en praten we hier graag met u verder over.

Alsnog deelnemen?

Heeft u geen uitnodiging ontvangen per mail, maar wilt u wel deelnemen aan het onderzoek? Stuur dan een mail aan waardenonderzoek@nba.nl. U ontvangt dan alsnog een persoonlijke uitnodiging voor deelname.