Het consultatiedocument Strengthening of the quality of corporate reporting and its enforcement van de EC is gericht op toekomstige versterking van Europese regelgeving rondom de verslaggeving van beursgenoteerde ondernemingen, de vereisten voor wettelijke controles en het toezicht daarop. Directe aanleiding voor hervorming van de Europese auditregels is de Wirecard-affaire.

In mei 2021 kondigde Eurocommissaris Mairead McGuinness aan dat eind 2022 een wetsvoorstel te verwachten is. Het directoraat-generaal voor Financial Stability, Financial Services and the Capital Markets Union (DG FISMA) heeft in november 2021 daarvoor een consultatietraject opgezet, dat afloopt op 18 februari.

De NBA heeft inmiddels op de consultatie gereageerd. Via de eigen inbreng is de nadruk gelegd op de Nederlandse situatie ten aanzien van elementen als verplicht rapporteren over fraude en continuïteit, de opzet van kwaliteitsindicatoren, de rol van rvc's bij accountantsorganisaties en derdelijke. In de basis volgt de NBA verder EFAA (het Europese samenwerkingsverband voor accountants in het mkb) en Accountancy Europe (AE), net als beroepsorganisaties uit andere Europese landen.

Reactie AFM

Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft gereageerd op de consultatie. De toezichthouder staat positief tegenover Europese coördinatie en harmonisatie. De AFM pleit voor een Europees verbod op het verlenen van adviesdiensten door oob-accountantsorganisaties, als die tegelijkertijd de wettelijke controle van een oob-organisatie uitvoeren.

Verder is de AFM voorstander van het inrichten van een verplichte raad van commissarissen bij oob-accountantsorganisaties. Beide zaken zijn al opgenomen in Nederlandse wetgeving.

Als de consultatie aanleiding geeft voor een wetsvoorstel, is de verwachting dat de Europese Commissie dit in het laatste kwartaal van 2022 zal publiceren. Daarna is er acht weken tijd om te reageren. Gemiddeld duurt afronding van wetgeving door het Europees Parlement en de EC ongeveer een jaar.