Dat zei Marlies de Vries tijdens het webinar 'In gesprek met de kwartiermakers' op 20 mei. Haar collega Chris Fonteijn was verhinderd wegens een onverwacht ingeplande operatie, maar stelde vooraf dat Marlies en hij als kwartiermakers "volledig inwisselbaar" zijn. 

Tijdens de 'interactieve reis' door de wereld van de beide kwartiermakers ging het onder meer over de opzet en uitwerking van Audit Quality Indicators (AQI's), over cultuur en gedrag, toezicht, het intermediairmodel en over fraude en continuïteit. Doel: inzicht geven over de thema’s waar de kwartiermakers mee bezig zijn. "Het is een geweldige opdracht die we hebben, maar die kunnen we niet alleen", benadrukte De Vries in haar gesprek met NBA-host Gerrit Heijkoop.

De opdracht van de kwartiermakers is vooral om te zorgen dat de kwaliteitsverbetering binnen het accountantsberoep daadwerkelijk wordt opgepakt, op basis van de kabinetsreactie van maart 2020. Die reactie is gebaseerd op rapporten van de MCA, de Cta en de AFM; de aanstelling van kwartiermakers is onderdeel van de plannen van het kabinet.

Geen silver bullet

Eerder was De Vries zelf lid van de Cta. Het gaat om "genuanceerd kijken" naar oplossingen, stelde zij. Een silver bullet bestaat niet, zaken vragen vaak om meer onderzoek en belangrijk is een integrale aanpak. Eén van de taken van de kwartiermakers is om daarbij het proces te bewaken en aan te jagen. "Als er een simpele oplossing zou zijn, waren wij er niet geweest", aldus De Vries.

Het webinar werd afgewisseld met videobijdragen vanuit de praktijk, onder andere van de Busy Season Talks-'celebrities' Arif Dursun en Hakan Koçak. "Mijn grootste zorg is dat we steeds minder relevant worden als sector, dat we meer bezig zijn met checklists dan met de klant zelf en onvoldoende oog hebben voor verwachtingen van de maatschappij", aldus Dursun. Een herkenbaar geluid, vond De Vries. Volgens Koçak moet het beroep zich breder oriënteren en ook interessant zijn voor bijvoorbeeld it'ers en ingenieurs, die je dan ook carrièreperspectief moet kunnen bieden.

Niet vrezen

Als er binnen de sector voldoende zelforganiserend vermogen is en erkend wordt dat constant verandering nodig is, zijn de kwartiermakers uiteindelijk niet meer nodig, stelde De Vries. Het beroep moet de kwartiermakers ook "niet vrezen", ze zijn primair uitvoerders van de kabinetsreactie. Maar de impact op het beroep kan uiteindelijk wel groot zijn.

Een bijdrage leveren aan het werk van de kwartiermakers kan onder meer op basis van informatie en oproepen die zij gedurende het traject doen via hun LinkedIn-pagina.

Kijk het webinar terug: