De verplichtingen en plannen in de urgentietijdlijn zijn grotendeels onderdeel van of vloeien voort uit het klimaatakkoord van de Nederlandse overheid en het Fit for 55 programma van de Europese Unie om te transformeren tot een klimaatneutrale en circulaire unie in 2050. Daarnaast zijn ook de Nederlandse milieuregels in de tijdlijn verwerkt.

Voorbeelden

Voorbeelden van de verplichtingen die zijn opgenomen in de tijdlijn zijn het verplichte energielabel C voor kantoren per 2023, emissievrije zones in steden en het plan dat bedrijven met meer dan 100 werknemers per 2023 jaarlijks moeten rapporteren over de < CO²-uitstoot van het zakelijke woon- werkverkeer.

Deze maatregelen komen ook op uw pad en dat van uw klant. U kunt met de ondernemer de strategische vraagstukken die voorvloeien uit de duurzaamheidsregels bespreken. De urgentietijdlijn helpt daarbij. Want duurzaamheidsinformatie is steeds meer sturingsinformatie voor bedrijven. Bijvoorbeeld voor het verkrijgen van financiering. U kunt vervolgens de administratieve processen om die duurzaamheidsinformatie vast te leggen in gang zetten, meten en daarover vervolgens rapporteren. En de ondernemer helpen met het opstellen van een financieringsplan, zodat deze toekomstbestendig kan ondernemen.

Publicatie van de urgentietijdlijn duurzaamheid is onderdeel van de MKB-agenda van de Commissie MKB. Voor een deel van de activiteiten heeft de Commissie MKB de krachten gebundeld met de SRA. Beiden willen bouwen aan duurzame fundamenten van het beroep mkb-accountant en de basis bieden om de belangen van de mkb-accountant optimaal te behartigen. De urgentietijdlijn is opgesteld door de SRA.

De urgentietijdlijn wordt aangepast wanneer nieuwe regelgeving wordt aangekondigd. Heeft u aanvullingen op de tijdlijn? Dan kunt u die mailen naar f.devries@nba.nl.