Pintor is gewend om hard te werken om zijn doel te bereiken. "Ik ben opgegroeid in Aurora Zamboanga del Sur, een kleine stad in het zuiden van de Filipijnen in een gezin van acht kinderen. Als de mensen daar dromen van een beter leven willen ze leraar of verpleegster worden om in het buitenland te kunnen werken. Mijn ouders leenden geld om mij en mijn oudere zus te laten studeren."

"Omdat ik een oom had die accountant was, wilde ik naar SGV, een prestigieus accountantskantoor. Het is niet eenvoudig om daar aangenomen te worden. Dat lukte omdat ik cum laude slaagde. De eerste jaren waren loodzwaar. Tijdens het busy season werkte je soms zeven dagen in de week, maar ik was heel gemotiveerd. Vanaf het begin was mijn doel om vooruit te komen zodat ik mijn jongere broers en zussen financieel kon ondersteunen bij hun studie."

Mooi aanbod

Zijn interesse in andere culturen ontwaakte toen hij in 1998 als onderdeel van zijn MBA-programma op uitwisseling naar Kopenhagen ging. "Daar woonde ik met veertig andere buitenlandse studenten. Dat was een ontzettend leuke tijd. Ik heb met sommigen van hen nog steeds contact. Na Denemarken volgde nog een cursus in Parijs waar ik een scriptie schreef over de harmonisatie van accountantsregels in de EU."

"Aan het begin van het nieuwe millennium ging het met Arthur Andersen, waar SGV onderdeel van was, bergafwaarts. Toen ik een mooi aanbod kreeg om voor een accountantskantoor in de VS te werken was de keuze niet moeilijk. Als partner in opleiding kreeg ik bij PwC in San Francisco de kans om twee jaar in het buitenland te werken. Nederland leek mij wel geschikt. Interessante klanten, mooie steden en geen taalbarrière. Helaas lukte het na terugkomst in de VS niet om partner te worden. Ik had behoefte aan een pauze en ging weer nadenken over Nederland. In 2014 ging ik opnieuw voor twee jaar naar Nederland. Ditmaal vroeg een van de partners of ik niet wilde blijven."

Nederlandse directheid

De focus van een accountant is in Nederland niet anders dan die van zijn collega in de VS of de Filipijnen. "Natuurlijk zijn er verschillen. Je hebt met Dutch GAAP en Nederlandse wetten te maken en er is hier meer aandacht voor corporate governance. De AFM geeft veel regels en voorschriften."

"Waar ik vooral aan moest wennen was de Nederlandse directheid. Om een strakke deadline te halen vertelde ik een collega dat we in het weekend moesten werken. 'Dat kan niet. Ik heb al andere plannen', reageerde hij. Ik was stomverbaasd. Het is ondenkbaar dat ik zoiets in de Filipijnen of de VS  tegen mijn baas had gezegd. Inmiddels heb ik geleerd om dergelijke plannen langer van tevoren aan te kondigen."

"Ook de manier waarop feedback aan een leidinggevende wordt gegeven verraste mij. Zoiets gebeurt in de Filipijnen of de VS meestal anoniem maar niet in Nederland. Hier vertelt een collega je rechtstreeks wat hij van je vindt. Dat was voor mij een grote verrassing maar nu vind ik het wel prettig. Je krijgt iemands eerlijke mening."

Uitdagende examens

Pintor voelt zich thuis in Nederland. "Ik heb sinds twee jaar ook de Nederlandse nationaliteit. Wat nog ontbrak was de RA-titel. Zonder die titel kun je niet als auditor je werk doen. Tenminste niet als eindverantwoordelijke. De RA-titel is ook een voorwaarde om partner te kunnen worden."

"Het kostte nog best wat tijd om in aanmerking te komen voor de test. Om te bewijzen dat mijn vaardigheden up to date zijn moest ik documenten aanleveren met informatie waaruit mijn opleiding en ervaring blijkt. Ook moest ik in een aantal gesprekken mijn kennisniveau toelichten. Pas toen kon ik de test doen. Voor ieder van de vijf examens heb ik een paar weken geleerd. Ik vond de examens uitdagend. Ze worden weliswaar in het Engels afgenomen maar alle literatuur is in het Nederlands. Je moet je weg zoeken door informatie in een vreemde taal. Het lastigst vond ik de twee examens over het belastingrecht. Het Nederlandse belastingsysteem werkt heel anders dan wat ik gewend ben. Gelukkig kon ik mijn collega's om uitleg vragen als ik de interpretatie van een wet niet begreep. Zonder hun hulp had ik het niet gered."