Vanuit het maatschappelijk verkeer is er steeds meer aandacht voor de opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordeling (OKB), die wordt gezien als een belangrijk middel om de kwaliteit van controles te borgen.

De NBA adviseert kantoren en accountantsafdelingen om de nieuwe handreiking te gebruiken om de werkwijze te beoordelen en waar nodig aan te passen. Ook verwacht de beroepsorganisatie dat OKB-ers de handreiking doornemen.

Bij de uitwerking is al rekening gehouden met de International Standard on Quality Management 2 (ISQM 2) van de IAASB, die later in de Nederlandse regelgeving wordt verwerkt.

Consultatie

De concept NBA-handreiking over OKB uitvoering en documentatie is in het najaar van 2021 geconsulteerd. Daarop zijn tien consultatiereacties ontvangen. De respondenten zijn overwegend positief over de geconsulteerde handreiking.

Een aantal reacties had betrekking op de reikwijdte van de handreiking, waarbij meer aandacht werd gevraagd voor de rol van de accountantsorganisatie. De handreiking is ontwikkeld vanuit de behoefte van de praktijk om meer duidelijkheid te krijgen over de wijze waarop de OKB-er de opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordeling zou moeten uitvoeren en documenteren en niet op de rol en verantwoordelijkheid van de organisatie. Dit uitgangspunt is daarom gehandhaafd in de definitieve versie.

Eén van de respondenten merkte in de consultatie op dat de OKB-er volgens de regelgeving niet onafhankelijk zou moeten zijn. In de handreiking is nu uitgelegd dat de OKB-er verbonden is aan de accountantseenheid, weliswaar geen lid is van het opdrachtteam, maar wel deel uitmaakt van het assurance-team (in het geval van een assurance opdracht) en daarom onafhankelijk moet zijn.