Oud-NIVRA-voorzitter Jan Obers overleden

Jan Obers, één van de grondleggers van de Nederlandse BDO-organisatie en eind jaren tachtig voorzitter van het toenmalige NIVRA, is op 29 november overleden. Hij werd 94 jaar oud.

Drs. J.L.M.J. (Jan) Obers begon, na een studie bedrijfseconomie, in 1957 met werken bij het Tilburgse accountantskantoor Fortgens. Tegelijk volgde hij een opleiding tot accountant. In 1961 nam hij het kantoor Fortgens over en bouwde het via fusies en overnames, onder andere met het kantoor Camps uit Eindhoven, uit tot het middelgrote Camps Obers. In 1987 sloot Camps Obers, inmiddels een landelijk actief accountantskantoor, zich aan bij het internationale netwerk Binder Dijker Otte (BDO). De naam BDO Camps Obers bleef daarna nog lange tijd gehandhaaft.

Eind 1986 nam Jan Obers zitting in het bestuur van het toenmalige NIVRA. Twee jaar later, in december 1988, werd hij gekozen als voorzitter. Tijdens zijn periode als voorzitter ging veel aandacht uit naar de wettelijke stroomlijning van het accountantsberoep.  

Na zijn rol als NIVRA-voorzitter verliet Obers rond 1990 ook de BDO-organisatie, die toen zo’n zevenhonderd medewerkers telde. Hij vervulde nog veel maatschappelijke functies, onder andere als bestuurder van ziekenhuizen en als adviseur voor ondernemingen.

Jan Obers en zijn echtgenote Letty bleven tot het eind onafscheidelijk en betrokken bij hun kinderen en kleinkinderen. Het bestuur van de NBA heeft zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden.