NBA betrokken bij white paper over ‘tracking value’

'Asset tracking’, het volgen van afkomst, locatie en conditie van afzonderlijke componenten van producten, kan de economische levensduur daarvan nadrukkelijk verlengen. Dat kan voor bedrijven flinke voordelen opleveren.

Dat blijkt uit een white paper over 'Tracking Value', gepresenteerd door de Community of Practice (CoP) waar de NBA in participeert, samen met Rabobank, Allen & Overy, Schiphol Group, Avery Dennison, Circularise, Everledger, Fairphone , Sustainable Finance Lab en Circle Economy.

Het samenwerkingsverband wil de complexiteit van asset tracking via technologie verduidelijken en tegelijk de financiële en juridische implicaties van het proces in kaart brengen. De bestaande samenwerking van de CoP met Fairphone moet helpen om de onderzoeksresultaten te laten aansluiten op de realiteit. Fairphone, producent van een duurzame smartphone met verwisselbare compenten, wil Fairphone-as-a-Service lanceren voor bedrijven. Vertrekpunt daarbij is de recent gelanceerde en eenvoudig te repareren modulaire Fairphone 3.

Door het via technologie volgen van meerdere componenten in de telefoon worden waardevolle gegevens verzameld voor het toekomstige ontwerp van producten, om zo de levensduur te verlengen. Dat aspect is van groot belang voor dergelijke 'Product-as-a-Service'-modellen.