De Inspectie SZW controleerde tussen januari en oktober vorig jaar in totaal 28 accountantskantoren met samen ruim 3000 werknemers. De kantoren zijn willekeurig geselecteerd en het beeld is volgens de inspectie indicatief en niet representatief voor de openbare praktijk.

In totaal werden door de Inspectie SZW 132 overtredingen geconstateerd. 23 van de 28 geïnspecteerde accountantskantoren beheersen een of meer risicofactoren voor psychosociale arbeidsbelasting (PSA) onvoldoende.

Reactie NBA

De NBA heeft kennis genomen van het Inspectierapport SZW. De beroepsorganisatie spant zich in voor continue verbetering van de kwaliteit van het werk van accountants. Daarnaast is het bevorderen van de aantrekkelijkheid van het beroep een van onze kerntaken.

Het rapport van de Inspectie SZW laat zien dat er kantoren zijn die niet voldoen aan de wettelijke bepalingen op het gebied van arbeidsbelasting, en dat is niet acceptabel. Dat heeft een negatieve impact op de aantrekkelijkheid van het beroep.

Wij zien kantoren die ondanks de hoge druk van wet- en regelgeving en de markt in staat blijken om voldoende aandacht te geven aan de eisen die gesteld worden op het gebied van arbeidsbelasting. Een andere groep schiet hierin duidelijk nog tekort. Er ligt op basis van dit rapport een duidelijke taak voor alle accountantskantoren om hun beleid op het gebied van arbeidsbelasting tegen het licht te houden, en die kantoren die dat beleid niet of onvoldoende op orde hebben moeten zo snel mogelijk actie ondernemen. De NBA stimuleert kantoren om op dit gebied van elkaar te leren.

De NBA gaat, samen met een delegatie van de NBA Young Profs, begin volgende week met de Inspectie SZW in gesprek over het rapport.