Bij de uitwerking van de nieuwe governance kreeg de NBA vragen over een mogelijk verzwakte invloed van de mkb-accountant. De positie van en aandacht voor de mkb-accountant is sinds de fusie tussen NIVRA en NOvAA in 2013 een terugkerend thema bij een deel van de mkb-achterban.

De NBA publiceert daarom een toelichting op hoe de belangen van de mkb-accountant extra zijn geborgd in de nieuwe governance. De plannen zijn juist voor mkb-accountants een betere oplossing. In digitale communities kunnen zij zich veel gemakkelijker rondom beleids- of werkterreinen verenigen. De NBA ondersteunt dat proces graag. Mkb-accountants werken veelal vanuit kleine organisaties, zijn gebaat bij kennisdelen en zullen vaker en meer betrokken raken bij de ontwikkeling van het beroep.

Deelname in NBA-gremia

De belangrijkste manier waarop het belang van de mkb-accountant geborgd wordt, is door deelname van leden met kennis en ervaring van de samenstelpraktijk en vrijwillige controles in de NBA-gremia.

Binnen de bestaande 42 commissies, werkgroepen en besturen zijn nu 358 mensen actief. In 17 gremia zitten geen mkb-accountants, omdat het daarbij gaat om besturen van de ledengroepen Accountants in Business en Interne- & Overheidsaccountants, of branche- en werkgroepen die niet op de mkb-praktijk zijn gericht.

In de overige 25 gremia wordt gemiddeld 45 procent van de zetels bezet door mkb-accountants, waaronder ook de PBO-organen van de NBA. Daarbij horen onder meer het NBA-bestuur, alle besturen van afdelingen en kringen, de Raad voor Toezicht, het Adviescollege voor Beroepsreglementering en de Signaleringsraad. Samen met de afdelings- en kringbestuurders wordt gekeken naar mogelijkheden tot meer interactie, bijvoorbeeld via een digitaal platform.

Download