
Masterclass accountancy docenten
Jaarlijks organiseert de NBA een bijeenkomst met en voor accountancy docenten. Een dag met een gevarieerd programma; over ontwikkelingen in het beroep, inhoudelijke onderwerpen en gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen.
Voor de parallelsessies nodigen we sprekers, facilitators uit voor het gesprek met elkaar. Je wisselt kennis, inzichten of ervaringen uit met collega-docenten. En uiteraard is er weer een inspirerende, inhoudelijke én leuke afsluiting van de dag. We zijn trots dat we ieder jaar te gast mogen zijn bij één van de opleiders.
Programma
09.30 - 10.00 uur Ontvangst met koffie/thee in zaal HX169
10.00 - 10.00 uur Opening en welkom
10.10 – 11.00 uur Sessie: YP visie op toekomstig beroep
11.00 - 12.00 uur Sessie: Accountantsopleiding 2.0
12.00 - 13.00 uur Lunch en netwerkgelegenheid
13.00 - 13.45 uur Parallelsessie 1
14.00 - 14.45 uur Parallelsessie 2
14.45 - 15.00 uur Pauze
15.00 - 15.45 uur Sessie: Controle in de cockpit
15.45 - 16.00 uur Afsluiting
16.00 uur Netwerkborrel
Praktische informatie
- De masterclass is bedoeld voor accountancy docenten.
- Deelname is gratis. Na aanmelding rekenen we op je komst, ook in kader van duurzaamheid kunnen we dan rekening houden met voldoende maar niet te veel catering.
- Parkeren: navigatie instellen op straat Molengracht. Vanaf het stoplicht de tweede inrit aan de rechterkant nemen, via de slagboom.
- OV: vanaf station Breda rijden bussen richting de locatie aan de Hogeschoollaan. Ook zijn er OV-fietsen beschikbaar op station Breda.
Over de sessies
Young Profs - visie op toekomstig beroep
Dit jaar is het podium voor de Young Profs van het accountantsberoep om hun visie op het beroep te delen. Wat vindt de jonge accountant belangrijk, waar zou het beroep zich op mogen richten en hoe kan de opleiding daarop inspelen?
Lisanne Versluis en Jan-Pieter Bos gaan in gesprek over de aantrekkelijkheid van het beroep en de opleiding. Beiden rondden recent de opleiding af en staan sinds 2024 respectievelijk als RA en AA ingeschreven in het accountantsregister. Hoe kijkt deze generatie naar ‘ons’, wat vinden zij aantrekkelijk en wat houdt hen tegen? En de vraag aan jou: wat wil jij weten van deze nieuwe generatie accountants? Lees verder over de Young Profs
Accountantsopleiding 2.0
Deelnemers in 2024 gaven aan bijgepraat te willen worden over gevolgen voor het accountancy onderwijs. Reden om Kasia van Gimst en Coen Bongers van de CEA uit te nodigen. Zij nemen ons mee in de recente ontwikkelingen en overwegingen voor het nieuwe raamwerk voor de eindtermen. Zie ook Herziening eindtermen.
Controle in de cockpit
Professionals moeten zich blijven ontwikkelen om hun vak uit te oefenen. Hoe gaan we om met fouten, wat en hoe leren we van fouten? Welke randvoorwaarden zijn nodig om te leren van fouten en hoe draag jij daar als individu aan bij? Voormalig gezagvoerder Boeing 777/787 en vlieginstructeur Herman Hello geeft een kijkje in de keuken van de luchtvaartsector en trekt paralellen met de accountancy sector.
Parallelsessies
Bij ontvangst in de ochtend kies je twee van de drie aangeboden onderwerpen. Een sessie duurt 45 minuten.
Parallelsessie 1 | Leren van fouten
Het is een algemene opvatting dat het accountantsberoep erbij gebaat is het leervermogen te vergroten. In plaats van vooral te reageren op ongewenste gebeurtenissen, is het belangrijk om ook te bepreken waarom dingen meestal goed gaan en juist dat verder te versterken. De professional is in dit nieuwe denken niet het probleem maar de oplossing, door te leren en reflecteren op wat fout en vooral wat goed gaat. Dat roept de vraag op wat is er nodig voor de sector en wat betekent dat voor de opleiding; wat kunnen docenten doen om bij te dragen aan een leercultuur? De sessie wordt verzorgd door Berry Wammes, programmaleider beroepscultuur van de NBA.
Parallelsessie 2 | AI in het onderwijs
AI heeft een grote impact op de werkzaamheden van een accountant en biedt vele kansen op het gebied van onderwijs. In deze workshop ervaar je hands-on de kracht van AI en ga je nadenken over hoe we het onderwijs kunnen verbeteren door de inzet van AI. Let op: Zorg dat je je laptop mee hebt en een (gratis) account hebt van ChatGPT zodat we meteen aan de slag kunnen. Pionier in onderwijsinnovatie Tom Naberink geeft een presentatie waarin hij laat zien hoe je als docent AI kunt inzetten bij cursussen. Daarnaast onderstreept hij het belang van AI als onderdeel van de PE van accountants. Je leert ook zelf prompten en ziet hoe je AI inzet om je onderwijs te verbeteren.
Parallelsessie 3 | Storytelling
Ervaar, zie en hoor de kracht van verhalen in deze sessie over storytelling. Trainer en coach Arianne Wienke leert je hoe je verhalen kunt inzetten voor jezelf, maar ook je werk. Zo kun je verhalen gebruiken om een visie of beleid te verduidelijken, maar ook om de bedrijfscultuur te versterken.
Sprekers

Lisanne Versluis

Jan-Pieter Bos

Kasia van Gimst

Coen Bongers

Berry Wammes

Tom Naberink

Herman Hello

Arianne Wienke
Contact
Heb je een vraag over deze masterclass? Neem contact op met Jaap Wassink, j.wassink@nba.nl of Judith Lieverse, j.lieverse@nba.nl.