We leven in een tijd waarin complexiteit en onvoorspelbaarheid alleen maar lijken toe te nemen. Tegelijkertijd staat de maatschappij voor grote vraagstukken. Hoe kom je als sector, als bedrijfsleven, als organisatie en ook als mens vooruit? Hoe neem je de lead in tijden van onzekerheid en onvoorspelbaarheid. Kortom: hoe zorg je ervoor dat je telt!
Highlights
Ingrid Thijssen is sinds 15 september 2020 voorzitter van VNO-NCW, vicevoorzitter van de SER, covoorzitter van de Stichting van de Arbeid, voorzitter van DECP, voorzitter van de Raad van Toezicht van PUM en voorzitter van de Raad van Toezicht van NLinBusiness. Ze zet zich namens het bedrijfsleven in voor maatschappelijke vraagstukken en transities.
Voorheen was ze voorzitter van Alliander en NS Reizigers, en commissaris bij o.a. Havenbedrijf Rotterdam. Thijssen studeerde rechten aan de Universiteit Utrecht en volgde leergangen bij INSEAD, MIT en Harvard Kennedy School.
Huib Modderkolk is schrijver en onderzoeksjournalist bij de Volkskrant. Hij schrijft over privacy, inlichtingendiensten en de schaduwkant van de online samenleving. Modderkolk won meerdere journalistieke prijzen en werd in 2022 geëerd met de Prijs van het Vrije Woord. Hij schuift regelmatig aan bij talkshows om op begrijpelijke wijze uitleg te geven over de donkere kant van moderne technologie. Zijn boeken Het is oorlog maar niemand die het ziet (2019) en Dit wil je écht niet weten (2024) werden beide bestsellers.
Sprekers
Ingrid Thijssen
Ingrid Thijssen is sinds 15 september 2020 voorzitter van VNO-NCW, vicevoorzitter van de SER, covoorzitter van de Stichting van de Arbeid, voorzitter van DECP, voorzitter van de Raad van Toezicht van PUM en voorzitter van de Raad van Toezicht van NLinBusiness. Ze zet zich namens het bedrijfsleven in voor maatschappelijke vraagstukken en transities. Voorheen was ze voorzitter van Alliander en NS Reizigers, en commissaris bij o.a. Havenbedrijf Rotterdam. Thijssen studeerde rechten aan de Universiteit Utrecht en volgde leergangen bij INSEAD, MIT en Harvard Kennedy School.
Ingrid Thijssen is één van de sprekers tijdens het plenaire ochtendprogramma.
Foto: Annabel Oosteweeghel
Arend Ardon
Dr. Arend J. Ardon is sociaal psycholoog en bedrijfskundige. Hij is co-founder van
The Change Studio, dat met een snel groeiend creatief team inspirerende trajecten begeleidt op het gebied van leiderschap en vernieuwing. Stevig in de inhoud, verrassend in de vorm.
Arend is een ervaren gesprekpartner van besturen, directie- en managementteams. Hij doceert aan diverse business schools, waaronder Nyenrode Business University. Hij promoveerde in 2009 aan de Vrije Universiteit op zijn proefschrift over leiderschap in complexe veranderprocessen.
Hij publiceerde tientallen artikelen en diverse boeken. Van zijn boek Doorbreek de Cirkel! zijn inmiddels meer dan 45.000 exemplaren verkocht. Ook Ontketen Vernieuwing! en Traag Versnellen zijn bestsellers. In 2023 verscheen het nieuwste boek, dat hij samen met Cynthia van der Zwan schreef: Wat speelt hier? Laat de onderstroom spreken.
Arend Ardon is één van de sprekers tijdens het plenaire middagprogramma.
Huib Modderkolk
Huib Modderkolk is schrijver en onderzoeksjournalist bij de Volkskrant. Hij schrijft over privacy, inlichtingendiensten en de schaduwkant van de online samenleving. Modderkolk won meerdere journalistieke prijzen en werd in 2022 geëerd met de Prijs van het Vrije Woord. Hij schuift regelmatig aan bij talkshows om op begrijpelijke wijze uitleg te geven over de donkere kant van moderne technologie. Zijn boeken Het is oorlog maar niemand die het ziet (2019) en Dit wil je écht niet weten (2024) werden beide bestsellers.
Huib Modderkolk verzorgt één van de deelsessies.
Foto: Frank Ruiter
Joriene Beks
Joriene Beks is bedrijfskundige en expert in psychologische veiligheid. Als coach, adviseur en gastspreker helpt ze organisaties een lerende cultuur te ontwikkelen. Zij koppelt “de mens” aan organisatiedoelstellingen, waardoor resultaten worden behaald op een energieke en doeltreffende manier. Joriene is co-auteur van "Psychologische Veiligheid", "Zo vorm je vrijmoedige teams" en "De Veldgids Psychologische Veiligheid". Ze spreekt over veilige werkomgevingen, leiderschap, inclusie en gedragsverandering. Sinds 2024 is ze PhD-kandidaat aan de VU, waar ze onderzoek doet naar leiderschap en psychologische (on)veiligheid.
Joriene Beks inspireert de deelnemers tijdens één van de themasessies en in het plenaire middagprogramma.
Rens de Jong
Rens is een bekend geluid voor zakelijk Nederland. Sinds 2014 presenteert hij diverse tv-programma's voor RTLZ, zoals de talkshow "Z in Zaken" en "De Groei Challenge". En sinds 2000 is hij een bekende stem van BNR Nieuwsradio waar hij nu wekelijks het programma "Werkverkenners" presenteert. Rens presenteert sinds een aantal jaar de Accountantsdag en ook deze editie is hij weer van de partij.
Feike Sijbesma
Feike Sijbesma, voormalig CEO van Koninklijke DSM (2007-2020), transformeerde het bedrijf van een bulkchemisch bedrijf tot een wereldleider in Life- & Materials Sciences, met focus op voeding, gezondheid en duurzaamheid. Onder zijn leiding werden duurzaamheid en innovatie kernwaarden van DSM.
Sijbesma is voorzitter van de Raad van Commissarissen van Koninklijke Philips en niet-uitvoerend bestuurslid van Unilever. Hij is co-chair van het Global Center on Adaptation en klimaatleider bij de Wereldbank, gericht op carbon pricing. Hij leidt de CEO Climate Leaders-group, is lid van de IMF Advisory Board en adviseur van Africa Improved Foods en The Ocean Cleanup.
Sijbesma ontving de Humanitarian of the Year Award van de VN, eredoctoraten van de Universiteit Maastricht en Groningen, en werd vermeld in Fortune's World's 50 Greatest Leaders en Harvard Business Review's top 100 meest succesvolle CEO's ter wereld.
Feike Sijbesma is éen van de sprekers in het plenaire ochtendprogramma en is te gast in éen van de deelsessies.
Rik Torfs
Rik Torfs is een invloedrijke intellectueel en spreker, bekend om zijn scherpe geest en milde ironie. Hij wordt beschouwd als een van de beste redenaars van Vlaanderen. Zijn tegendraadse stellingen over maatschappij en politiek zetten aan tot nadenken. Als senator (2010-2013) en rector van KU Leuven (2013-2017) liet hij zich leiden door sterke waarden en humor.
Torfs heeft een groot publiek op Twitter (nu X) met meer dan 190.000 volgers. Hij schreef meerdere boeken, waaronder “Tijdgeest, een perspectief op mens en tijd” (2023), nu in de negende druk.
Rik Torfs is één van de sprekers tijdens het plenaire ochtendprogramma.
Dan McCrum
Dan McCrum is een bekroonde journalist en auteur. Hij maakt deel uit van het onderzoeksteam van de Financial Times en schrijft al 16 jaar over het bedrijfsleven vanuit New York en Londen. Zijn reportages zijn meer dan twaalf keer bekroond, waaronder de titel Journalist van het Jaar bij de British Press Awards in 2020. Zijn eerste boek, Money Men: een veelbelovende start-up, een miljardenfraude, een strijd om de waarheid, is door Netflix verfilmd in de documentaire Skandal! Bringing Down Wirecard. Het vertelt het spannende verhaal van een fintech-bedrijf ter waarde van $30 miljard, wiens verbazingwekkende opkomst en dramatische ondergang een hele natie in diskrediet bracht.
Dan McCrum verzorgt één van de deelsessies (Engelstalig).
Angelique Laskewitz
Angélique Laskewitz is directeur van VBDO, de Nederlandse Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling. Ze vervulde verschillende functies in verandermanagement, compliance, HR en bestuurlijke management- en adviesrollen bij financiële dienstverleners zoals RVS, AMEV, Fortis Bank Nederland, BNP Paribas Fortis en ASR Nederland. Als nevenactiviteit startte ze haar eigen adviesbureau Angélique Laskewitz Management & Consultancy (ALMC).
Barbara Baarsma
Barbara Baarsma is hoofdeconoom van PwC Nederland en geeft in deze rol tevens leiding aan het economisch bureau van PwC. Sinds 2009 is zij hoogleraar Toegepaste Economie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast vervult zij verschillende maatschappelijke nevenfuncties. Zo is zij voorzitter van de Bankraad van DNB en lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap. Voor haar komst naar PwC was Barbara onder andere werkzaam bij Rabobank.
Jan Vasseur
Wilbert Geijtenbeek
Wilbert Geijtenbeek is adjunct-hoofdredacteur van Accountant.nl. Hij is als financieel-economisch onderzoeksjournalist gespecialiseerd in de accountancy.
Programma
Sprekers
Ingrid Thijssen
Rik Torfs
Feike Sijbesma
Rens de Jong
Journalist Dan McCrum vertelt zijn verhaal over de opkomst en ondergang van Wirecard en een zes jaar durend krantenonderzoek dat de miljardenfraude van het bedrijf aan het licht bracht en het ten val bracht.
Hij vertelt over de verbazingwekkende reeks gebeurtenissen die zich tijdens het onderzoek ontvouwden, waarbij hij de tegenslagen, het geluk en de harde tactieken beschrijft die tegen hem werden gebruikt.
Ook vertelt hij over de verhalen van de betrokken mensen: van de Sikh-klokkenluider die bij zijn moeder in Singapore woonde en gewoon een nieuwe baan wilde vinden; de geschorste maatschappelijk werker die een beroemde short seller werd; de luidruchtige Engelsman die stiekem de touwtjes in handen had vanaf zijn jacht in Monaco; de Oostenrijkse financiële wonderjongen die zijn vakanties doorbracht in oorlogsgebieden; de old school redacteur die wist dat de beste nieuwsverhalen gevaarlijk dicht bij de rand te vinden zijn.
Tijdens zijn zoektocht werd duidelijk dat hij niet de enige was die het onderzocht. Wirecard sloeg terug en probeerde het onderzoek in diskrediet te brengen en hem zijn baan te ontnemen. Hij werd bedreigd, gevolgd , omgekocht, gehackt, onderworpen aan online misbruik en genoemd als hoofdverdachte in een strafrechtelijk onderzoek. Hij onthult hoe dichtbij ze kwamen om ermee weg te komen.
Wat kan de sector leren van deze case?
Sprekers
Rens de Jong
Dan McCrum
Bedrijven die te lang afwachten kunnen het steeds moeilijker krijgen, maar wie te vroeg aan kop gaat haalt soms niet de finish – of kan door aandeelhouders worden teruggefloten.
In dit complexe speelveld navigeren bedrijven, financiers, beleidsmakers en politici. De EU kiest met de Green Deal voor een leidende rol: zowel om de planeet leefbaar te houden voor toekomstige generaties als om een toekomstbestendige economie te realiseren. Hoe vinden bedrijven hun plaats in dit krachtenveld, zonder hun (internationale) concurrentiepositie in gevaar te brengen? Wanneer is het juiste moment om te investeren, en welke uitdagingen moeten pioniers overwinnen in de praktijk?
Sprekers
Feike Sijbesma
Barbara Baarsma
Jan Vesseur
In ieders werk doen zich momenten voor die ertoe doen, momenten die je harder raken dan je had voorzien. Voor sommige accountants zijn het - achteraf - momenten die beslissend waren voor hun carriére. In deze bijeenkomst praat moderator Pauline de Wildt met accountants die er alleen voor stonden: zelfstandig werkzaam of in een kleine praktijk. Welke beslissingen namen zij, en waardoor werden ze gedreven? En vooral: waar haalden ze hun steun vandaan? Een discussie over de rol die je kiest, over normen en waarden, en over de steun die je van je omgeving mag verwachten.
Maar hoe doe je dat? Ontdek tijdens deze sessie hoe je een klimaat kunt opbouwen waarin iedereen zich veilig voelt om fouten te bespreken, feedback te geven en grensoverschrijdend gedrag te melden, terwijl je tegelijkertijd zorgt voor een positieve sfeer waarin iedereen zich betrokken voelt.
"Gelukkige, zelfverzekerde medewerkers creëren organisaties met impact, omdat ze zeggen wat ze vinden. Omdat zij dit doen!"
Joriene Beks
Sprekers
Joriene Beks
In een tijdperk waar digitale dreigingen steeds complexer en talrijker worden maar ook steeds grotere gevolgen hebben, is digitale veiligheid van essentieel belang voor elke professional, ook voor accountants en hun klanten.
Huib Modderkolk neemt ons mee in de wereld van cyberdreigingen en de verborgen krachten die onze digitale infrastructuur bedreigen. In zijn lezing deelt hij inzichten uit zijn boek en zijn jarenlange onderzoek naar cyberveiligheid. Hij gaat in op de impact van deze dreigingen op organisaties en individuen, en wat wij kunnen doen om onszelf te beschermen.
Sprekers
Huib Modderkolk
Volgend jaar geven accountants voor het eerst assurance verklaringen af bij duurzaamheidsinformatie op basis van CSRD. De verwachtingen zijn hooggespannen: accountants, hun opdrachtgevers, toezichthouders en maatschappelijk belanghebbenden volgen de ontwikkelingen nauwgezet. Voor veel accountants is het een nieuw gebied, zeker in vergelijking met de financial audit, die we al bijna honderd jaar kennen. Dit brengt onzekerheden met zich mee, maar ook de kans op een frisse benadering.
Hoe bieden we meerwaarde voor de gebruikers van duurzaamheidsrapportages? Hoe voorkomen we de fouten die we in het verleden hebben gemaakt? Volgens oorzakenanalyse vinden die in veel gevallen hun oorsprong in cultuur en gedrag. Wat moeten we deze keer anders doen om het vertrouwen van het maatschappelijk verkeer op dit nieuwe terrein waar te maken? Hoe creëren we de juiste mindset?
Sprekers
Barbara Baarsma
Angelique Laskewitz
Onder de Big Four liggen de marktverhoudingen niet langer vast. Kantoren fuseren, groeien, consolideren en automatiseren. Coöperatieve kantoren klonteren samen, private equity stuwt de consolidatie op en internationale netwerken worden steeds belangrijker voor lokale spelers.
Hoe spring je er als mkb-kantoor nog uit? Hoe houd je je organisatie interessant voor jong talent? Hoe behoud je je belangrijkste professionals voor de toekomst? En welke aanpassingen vergt dit alles in je vennootschappelijke model? We gaan erover in discussie met vier vertegenwoordigers van mkb-kantoren, die elk eigenzinnige keuzes maken in de nieuwe mkb-accountancy.
Sprekers
Wilbert Geijtenbeek
De jongste Generatie Z betreedt de werkvloer en de laatste Babyboomers nemen afscheid. De generatiemix zorgt voor uitdagingen. Jongeren lopen aan tegen een 'zo-doen-we-het-hier-nou-eenmaal' mentaliteit en Millennials worden ervaren als verwende en veeleisende snotneuzen.
De groeiende kloof heeft onbegrip en fricties tot gevolg. Zonde, want generatiediversiteit biedt juist enorme kansen.
De hosts van de BusySeasonTalks gaan in deze sessie op zoek naar de kenmerken van de verschillende generaties op de werkvloer. Wat hebben zij nodig, waar zit hun kracht en op welke manier kun je de kracht en de verschillen van de verschillende generaties het beste benutten.
Praktische informatie
Locatie en bereikbaarheid
Sponsor worden
Terugkijken Accountantsdag 2023
Terugkijken van de Accountantsdag van vorig jaar kan via het YouTube-kanaal van de NBA. Op Accountant.nl zijn verslagen van de diverse onderdelen van de dag terug te lezen.