Kijk hier het webinar terug:

 

 

Naar YouTube

Deze MAB-special De controle verklaard is dit jaar getiteld: ‘De nieuwe accountant in de steigers’. Tijdens de bijeenkomst presenteert de redactie de resultaten van recent verricht onderzoek over een hoogst actueel thema: hoe moet de accountant zich ontwikkelen om relevant te blijven? Welke vaardigheden en persoonlijkheidskenmerken zijn nodig om actuele vraagstukken aan te pakken? Wat is de rol van leren en welke opleiding is nodig voor de accountant van de toekomst?

Zo pleiten de auteurs van het artikel ‘De broodnodige innovatie van de accountantsopleiding’ voor een opleidingsmodel zoals dat in de medische wereld succesvol wordt gehanteerd. Met een volledige integratie van de theorie- en praktijkopleiding, waarbij de specialisatie al vroeg in de opleiding start. Voor accountants is dat een essentiële bouwsteen om verklaringen af te geven. 

De auteurs van ‘Learning from others’ beschrijven wat het accountantsonderwijs kan leren van andere beroepsgroepen zoals de luchtvaart, zorg en de advocatuur. Zij pleiten op basis van hun bevindingen voor de toepassing van ‘evidence-based learning’, voortdurende innovatie in het onderwijs, maar ook voor het loslaten van de nog vaak heersende gedachte dat iedereen álles moet leren.

Dit en meer hoort u tijdens het webinar op woensdag 24 april aanstaande. Tijdens de bijeenkomst wordt gereflecteerd op de inzichten uit deze MAB-uitgave en kunt u vragen stellen via chat aan de onderzoekers. Het eerste exemplaar van het themanummer zal worden aangeboden aan Ruud de Hollander, hoofd kwaliteit accountantscontrole en verslaggeving bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De presentatie is in handen van Barbara Majoor (hoogleraar Accountancy, Nyenrode Business Universiteit) en Anna Gold (hoogleraar Auditing, Vrije Universiteit Amsterdam).

Aan deelname zijn geen kosten verbonden. De artikelen van het themanummer van het MAB ‘De controle verklaard’ zijn vanaf 24 april a.s. 18.00 uur door iedereen te raadplegen op de site van het Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie www.mab-online.nl.  

Het programma  

16.00 uur Introductie onderwerp en belangrijkste aandachtspunten Barbara Majoor en Anna Gold
16.10 uur Unveiling the Audit Persona: A Systematic Literature Review on the Role of Personality in the Audit Profession Linde Kerckhofs, Marie-Laure Vandenhaute en Kris Hardies
16.25 uur Learning from Others: How Insights from Healthcare, Law, and Aviation can Inspire Accounting Education Therese Grohnert en Wim Gijselaers
16.40 uur De broodnodige innovatie van de Accountantsopleiding…   Leen Paape, Margreeth Kloppenburg en Barbara Majoor
17.00 uur Pauze  
17.10 uur Opmerken, bevragen en verwonderen: Over beroepsfilosofie voor accountants Herman van Brenk en Edgar Karssing
17.25 uur Virtueel teamwerk binnen het accountantsberoep: waar liggen de mogelijkheden en de uitdagingen? Iver Wiertz, Wim Gijselaers, Therese Grohnert, Roger Meuwissen en Ann Vanstraelen
17.40 uur Uitreiking eerste exemplaar en reflectie Ruud de Hollander
18.00 uur Einde bijeenkomst