Rode vlaggen

Accountant.nl publiceerde in maart 2018 een de uitgave 'Rode vlaggen: frauderisico's ontdekken en melden'. 

Groen en rood

Rode vlaggen gaat, anders dan voorganger Uitglijders, niet alleen in op tuchtrechtspraak, maar ook op straf- en bestuursrechtspraak. Bovendien zijn niet alleen zaken geselecteerd waarin accountants een steek lieten vallen, maar ook uitspraken over zaken waarin de accountant het goed heeft gedaan.

Voorbeelden van thema's die aan de orde komen:

  • contanten en kas;
  • geknoei met cijfers;
  • belastingkwesties.

Bij elke besproken uitspraak staat een aantal rode en groene vlaggen. Om het zoeken naar zaken te vergemakkelijken zijn deze vlaggen in overzichten aan het einde van de bundel thematisch gerangschikt.

Auteur van Rode vlaggen is juridisch journalist Lex van Almelo, die onder meer al jaren de tuchtrechtsamenvattingen schrijft voor Accountant.nl.

Pdf-versie

Van het boek is alleen nog een pdf-versie beschikbaar. Daarin zijn links opgenomen naar regelgeving, uitspraken op Rechtspraak.nl en tuchtrechtsamenvattingen op Accountant.nl.

Met deze publicatie stimuleert de NBA de implementatie van maatregel 6.2 uit het rapport 'In het publiek belang'. De vijfde bijeenkomst van het Platform Leren van toezicht (mei 2018) gaat verder met het thema fraudebestrijding o.a. gebaseerd op de casussen uit Rode Vlaggen.