Continuïteit

Klimaatrisico's en kansen hebben ook een financiële dimensie en zijn daardoor van belang voor de continuïteit van een organisatie. De financiële gevolgen van de overstromingen in Limburg in de zomer van 2021 waren enorm, en dergelijke klimaatschade als gevolg van fysieke risico’s zullen organisaties steeds vaker moeten dragen.

Daarnaast hebben ook de transitierisico’s financiële gevolgen. Denk aan het meedingen bij aanbestedingen waarin klimaateisen worden gesteld, het verlies van omzet en marktaandeel omdat producten niet klimaatbestendig zijn, reputatieschade door een veranderende publieke opinie, omschakelingskosten als gevolg van nieuw beleid van de overheid, of investeren in productinnovatie waarmee nieuwe markten aan te boren zijn.

Moeilijk voorspelbaar

De ontwrichtende (disruptieve) gevolgen van klimaatverandering zijn moeilijk te voorspellen. Zeker is dat zij een enorm effect kunnen hebben op bedrijfsresultaten en -modellen.

Een rol voor de accountant

Veel organisaties willen graag bijdragen aan de oplossing van het klimaatvraagstuk om de wereld voor toekomstige generaties leefbaar te houden. Net als bij elke ingrijpende verandering vereist klimaatactie een duidelijke strategiebepaling en -uitvoering, een daarop aangepaste bedrijfsvoering (risicomanagement, interne beheersing) en betrouwbare stuurinformatie. Een accountant kan vanuit expertise op het gebied van administratieve organisatie, interne beheersing, verslaggeving en controle een rol van betekenis spelen in deze transitie.

Invoering CSRD

Na de invoering van de CSRD zullen grote ondernemingen in Nederland verplicht rapporteren over de uitstoot van broeikasgassen van de eigen activiteiten en die in de keten, en daarnaast over de klimaatrisico’s van hun bedrijfsmodel. Ook inzicht in de wijze waarop de onderneming wil voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs, dus de eigen reductieplannen, zullen onderdeel zijn van de rapportage en de assurance die daarbij gegeven wordt.

Verder lezen

De IFRS Foundation heeft ondersteunend materiaal opgesteld over de wijze waarop materiele gevolgen van klimaatverandering in de jaarrekening van organisaties verwerkt moeten worden volgens de IFRS Standaarden.

In het artikel van de IASB Board lid Nick Anderson staat tevens beschreven hoe klimaatgerelateerde risico’s onder IFRS verantwoord moeten worden.

IFAC heeft samengevat op welke manier klimaatverandering van invloed kan zijn op rapportage en controle van jaarrekeningen over boekjaar 2021, wat gehanteerd kan worden als hulpmiddel bij de verwerking van de gevolgen van klimaatverandering in een jaarrekening.