Women Leadership Event 2020 - Meer vertrouwen in je eigen kunnen en aardig blijven voor jezelf en anderen

In maart 2020 - vlak voor de lockdown - werd het Women Leadership Event georganiseerd bij de NBA. Marjan Heemskerk schreef de opmerkelijkste zaken op.

Verschillende visies op diversiteit: hoe groot is het probleem nu écht? Naar welke cijfers moeten we kijken? Welke stappen hebben we al gemaakt? Waar liggen de oplossingen? Een dag vol meningen, onderzoek en tips tijdens dit Women Leadership event, georganiseerd door NBA en IMA. Maar bovenal ook echt een inspirerende middag volop netwerkmogelijkheden.

Pijlers van het Women Leadership Event

Dagvoorzitter Sandra Lutchman trapt af met de drie belangrijkste pijlers van dit jaarlijks terugkerend event waarbij diversiteit in de financiële wereld centraal staat. Het creëren van academische achtergrond, inspirerende sprekers die dienen als rolmodellen en onderling netwerken staan centraal.

Tijdens de openingswoorden van IMA’s Rosemary Amato wordt gesproken over het verschil in zelfvertrouwen tussen mannen en vrouwen, een onderwerp dat vandaag vaker terug zal komen. Want is het enorme zelfvertrouwen dat mannen in zichzelf en hun kunnen hebben ten opzichte van de meer bescheiden vrouwen er de oorzaak van dat sprake is van zo weinig vrouwen in top posities in de financiële wereld?

De cijfers zien er in ieder geval de laatste jaren alweer beter uit, want inmiddels zijn meer dan de helft van de economie studenten vrouw. Hoe kan het dan dat wanneer je naar de inschrijvingen in het NBA register kijkt, deze V/M verhouding 20/80 is? Hierbij moet je iets dieper de cijfers in en dan zie je dat van deze 80% mannen een relatief groter gedeelte al gepensioneerd is, hetgeen een stijging in het aandeel van vrouwen impliceert. We gaan dus de goede kant op!

Het potentieel van vrouwelijk leidershap

Maar we zijn er nog lang niet, haalt prof. dr. Esther-Mirjam Sent van de Radboud University aan. Mannen bereiken nog steeds eerder de top en verdienen beduidend meer dan vrouwen op dezelfde functies. Want ook al maak je het als vrouw, dan blijft het verschil in salaris met je mannelijke collega’s alsnog 16%.

Diepgewortelde vooroordelen bij zowel mannen áls vrouwen

Wat is hier nu de oorzaak van? Volgens prof. dr. Esther-Mirjam Sent zijn dit diepgewortelde vooroordelen die zowel bij mannen als vrouwen zitten. Heb je ooit een Google image search gedaan op de woorden ‘professor’ of ‘senator’? De enige vrouw die daarop naar voren komt is Mary Poppins. Dat zegt genoeg.

Deze vooroordelen spelen ook mee wanneer CV’s van vrouwelijke sollicitanten worden gelezen. Staat er bij een vrouw dat ze Frans spreekt, dan wordt al snel verondersteld dat ze Frans ‘voor de gezelligheid’ heeft geleerd of dat ze met haar man in het buitenland heeft gewoond. Terwijl dezelfde Franse taal op een CV van een mannelijke sollicitant wordt gezien als een pluspunt omdat hij na heeft gedacht over zijn carrière perspectieven en daarom een cursus Frans heeft gevolgd.

Een ander vooroordeel dat wordt aangehaald is ook een sprekend voorbeeld. Wanneer je als een van de weinige vrouwen in een mannenwereld opereert, wordt er minder waarde gehecht aan de werkzaamheden van deze vrouw. Wanneer een bepaald beroep vooral door vrouwen wordt gedomineerd, denk aan de zorg en het onderwijs, dan wordt aan dit beroep als geheel minder waarde toegekend. Verontrustende en diepgewortelde vooroordelen.

De oplossing blijft toch quota

De eerste belangrijke oplossing die prof. dr. Esther-Mirjam Sent aandraagt is toch quota voor vrouwen in topfuncties, want anders is het gevaar te groot dat de ontwikkeling te langzaam gaat. Ze noemt dit ook wel het ‘cat/ dog dilemma’. Want als kat in een hondenwereld overleven is ontzettend moeilijk. Je blijft je als enige kat altijd aanpassen naar de honden in je omgeving. En op die manier zullen de vrouwen in topfuncties ook nooit van hun stigma afkomen. Want je bent als vrouw ofwel competent, maar onaardig. Ofwel je bent wel aardig, maar incompetent. Er is dus een grotere groep aan vrouwen nodig om dit tegengewicht te kunnen bieden, om niet de enige kat tussen al die honden te zijn, en quota zijn daar op dit moment de beste oplossing voor.

Hoe krijg je als vrouw die topfunctie?

Vanuit executive search firms, doen Ferdi de Lange en Pleun van Engen een boekje open over de methodieken en werkwijzen van executive search firms. Wat hen opvalt is dat vrouwen veel minder snel geneigd zijn om in te gaan op een openstaande functie wanneer ze niet voldoen aan alle competenties. Dit terwijl mannen over het algemeen bij het in het bezit zijn van bijvoorbeeld drie van de acht competenties al solliciteren omdat ze van mening zijn dat ze voldoende competent zijn.

Ligt dat aan een gebrek aan zelfvertrouwen bij vrouwen of ligt het aan de overschatting van hun kunnen door mannen?

Dit beeld wordt bevestigd door prof. dr. Esther-Mirjam Sent, die hetzelfde fenomeen in onderzoek ook terugziet vanuit het perspectief van zowel de man als de vrouw.

Een tip die we meekrijgen van de executive searchers is dat we, ook als vrouwen, moeten focussen op het aangaan van relaties en het opbouwen van een netwerk. Denk hierbij ook lange termijn en ga relaties aan waar je misschien nu niet zoveel aan hebt, maar die je op termijn wel gaan helpen omdat mensen je kennen.

Rolmodellen

‘Kunnen we als vrouwen alles hebben?’, vraagt dagvoorzitter Sandra Lutchman aan Agnes Koop-Aukes RA. Als lid van de raad van bestuur en voorzitter van PwC Nederland is ze voor de aanwezigen een rolmodel die onze vragen wil beantwoorden tijdens de Q&A.

‘Ja, dat kan’, beaamt Agnes. Maar dan moeten we wel de kansen grijpen die zich voordoen. Als vrouw zijn we vaak nog te afwachtend en willen we zeker weten dat we goed zijn in iets voordat we eraan beginnen, een thema dat zoals gezegd vaker terugkomt vandaag. Sta open voor nieuwe dingen en blijf continu leren. Probeer het gewoon eens, zonder al te kritisch naar jezelf te zijn. De eerste keer hoeft het niet meteen een ‘tien’ te zijn, maar ben blij dat je het gedaan hebt.

Dat vrouwen in topposities alleen maar onaardig zijn, is ook iets dat Agnes heel hard ontkent, want: ‘blijf vooral jezelf. Verander je gedrag niet om je aan te passen aan de mannenwereld. Want op het moment dat je dat doet is er alsnog geen diversiteit.’ We kunnen dus toch zowel competent als aardig zijn.

Netwerken

Dan hebben we twee van de drie pijlers van dit Women Leadership Event, wetenschappelijke achtergrond en rolmodellen, kunnen afvinken. Maar hoe zit het tijdens zo’n middag met het netwerken? Ik kan vanuit mijn persoonlijke ervaring zeggen dat dit zeer goed gaat op een dag zoals deze. Gelijkgestemden waarmee je op een laagdrempelige manier connectie kunt maken. Het mooie is dat op deze manier je netwerk automatisch groeit. Een netwerk waar je nu en in de toekomst veel aan hebt. 

Foto's

Beluister de podcasts die tijden s het event zijn opgenomen