Hoe bouwen we aan de kwaliteitsgerichte cultuur?

We hebben een prachtig beroep met een enorme maatschappelijke waarde. Onze beroepscultuur vormt daarbij het fundament en zorgt ervoor dat we relevant zijn en blijven en de kwaliteit kunnen leveren waar we voor staan als beroepsgroep. De werkgroep kwaliteitsgerichte cultuur heeft, samen met experts van buiten en binnen de sector, drie ‘bouwstenen’ van de kwaliteitsgerichte cultuur gedefinieerd:

  • Welke rol heb ik zelf? (Individueel gedrag en mindset)
  • Hoe werkt de teamdynamiek en welke signalen geven we af? (Symbolen en beslissingen)
  • Hoe ondersteunen de processen en structuren ons? (Structuren en processen)

Aan iedere bouwsteen zijn gedragingen gekoppeld, die samen leiden tot een kwaliteitsgerichte cultuur. Wil je meer weten over wat deze bouwstenen inhouden, kijk dan op de pagina Kwaliteitsgerichte cultuur.

Petra Tijmsta (375x375)Een definitie van de kwaliteitsgerichte cultuur is één ding, maar tegelijkertijd gaat het erom dat we dit met zijn allen ook dagelijks doen. Petra Tijmstra (Director Transformation, NBA, lid van de Werkgroep kwaliteitsgerichte cultuur van de NBA en werkzaam als Senior Transformatie Manager- Cultuur en Gedrag bij PwC) heeft daarom mailcontact met verschillende collega’s en externen over hoe we samen kunnen bouwen aan een kwaliteitsgerichte cultuur.

Oranje lijn

In gesprek met:

Agnes Koops (375x375)Agnes Koops (Lid van Stuurgroep Publiek Belang van de NBA, Lid Raad van Bestuur PwC, voorzitter PwC Accountants) over wat hen bezighoudt als het gaat om kwaliteitsgerichte cultuur. Agnes deelt wat zij persoonlijk heeft geleerd in de afgelopen jaren en hoe dit haar organisatie verder heeft gebracht. Ze gaat met name in op haar ervaringen met fouten maken, leren en ontwikkelen binnen de organisatie. Past de taal en houding bij de kernwaarden? Ben je nieuwsgierig wat de lessen van Agnes jou en jouw organisatie kunnen brengen? Lees dan snel verder. Deze mailwisseling is eerder verschenen bij The Accountables.

Oranje lijn

Sjoerdtje Visser 2 (375x375)Sjoerdtje Visser (Bestuurslid NBA Young Profs en werkzaam als Junior Manager Audit bij Deloitte) over hoe zij aankijkt tegen het belang van een open cultuur en oprechte interesse voor kwaliteit.  Sjoerdtje vertelt wat haar opvalt in de praktijk, wat zij als stimulerend ervaart en waar we nog een stap kunnen zetten. Staat psychologische veiligheid centraal? Ben je nieuwsgierig of je dit herkent en wat dit jou kan brengen? lees dan snel verder.

Oranje lijn

ernest-ouwejan (300x300).jpgErnest Ouwejan is gedragsdeskundige voor professionals (werkzaam als consultant en owner van Ouwejan Consultancy. Binnen de accountancy doet hij trainingen, externe assessments en oorzakenanalyses bij meerdere kantoren, individuele coaching en is hij verbonden als directeur social skills aan V&A accountants-adviseurs). Naar aanleiding van zijn ervaring en feedback op de gepubliceerde bouwstenen deelt Ernest zijn ‘lessons learned’ die hij ons als accountants wil meegegeven om verdere stappen te zetten als individu, organisatie en beroepsgroep. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder.

Oranje lijn

De komende tijd zullen hier nog meer mailwisselingen verschijnen. We hopen dat we elkaar hiermee kunnen inspireren en handvatten kunnen geven om als beroepsgroep de kwaliteitsgerichte cultuur verder te verankeren. Doe je mee?

Wil jij ook lessons learned delen om anderen te inspireren, stuur Petra Tijmstra of de werkgroep kwaliteitsgericht cultuur (cultuur@nba.nl) dan een bericht! Met elkaar realiseren we duurzame verankering van de kwaliteitsgerichte cultuur in de sector.