Springlevend evenementen

Benieuwd naar de Springlevend evenementen? Maar kon u er niet bij zijn?

Op deze pagina kunt u de webinars terugkijken, podcasts beluisteren en artikelen lezen.

 

Slotevenement Springlevend!

Op 24 november tijdens het slotevenement van de Springlevend serie, getiteld ‘Impact’, stonden we uitgebreid stil bij de maatschappelijke relevantie van het beroep.

Stakeholders en visionairs gaven richting aan ambities voor de toekomst. Is de accountant ‘de redder van de wereld’ zoals Peter Bakker het ooit verwoordde of is de rol als vertrouwenspersoon van het maatschappelijk verkeer voldoende uitdagend? Voor dit evenement hadden we een bijzondere line-up met onder meer Paul Polman (voormalig ceo Unilever). Het event werd in goede banen geleid door Rens de Jong (ondernemer, presentator BNR). 
 

Podcast Vitamine A: ‘Challenge de status quo’

De jonge generatie accountants durft vaker de status quo te ‘challengen’, aldus accountancystudenten Jochem Beemster, Gijs de Bra en Matthijs Bredenoord in Vitamine A, de podcast voor accountants.

Slotevent jubileumreeks 'Springlevend': 'Measure what we treasure'

Het accountantsberoep, dit jaar in Nederland 125 jaar oud, heeft volop kansen voor een succesvolle toekomst. Zeker als het gaat om zekerheid bieden bij niet-financiële informatie.

Terugkijken webinar

Oranje lijn

The future of audit - ontwerp voor een nieuw beroep

Sir Donald Brydon schreef eind 2019 in opdracht van de Engelse regering een advies over de kwaliteit en effectiviteit van audit. Volgens Brydon moet audit dringend worden hervormd "als we het vertrouwen in het bedrijfsleven willen verbeteren en de kansen willen vergroten voor het voorkomen van onnodige bedrijfsfaillissementen".

Wat betekent dit voor standaarden, principes en verslaggeving? De stakeholder krijgt een belangrijkere rol, maar wat mag je van ze verwachten? En welke consequenties heeft zo'n wijziging voor de opleidingen?

Deze vragen kwamen aan bod bij het event 'the Future of Audit - ontwerp voor een nieuw beroep'. Sir Donald Brydon lichtte zijn aanbevelingen toe waarna verschillende experts, onder leiding van Wim Bartels (KPMG), hun licht schenen op de adviezen. Met daaruit volgend de eerste schetsen voor een nieuw beroep.
 

Podcast met NBA-directeur Berry Wammes

“Als je als accountant relevant wilt blijven, moet je over de volle breedte van de onderneming de risico’s kunnen inschatten”. Dat zegt NBA-directeur Berry Wammes in de jongste Vitamine A podcast, als voorschot op het webinar The future of audit. 

Samen met stakeholders de toekomst van de audit bepalen

"De audit is niet kapot, maar de weg kwijt." Dat zei sir Donald Brydon tijdens het webinar 'The Future of Audit'. Accountants zijn volgens Brydon uit het oog verloren waar het eigenlijk om gaat: de behoefte van investeerders. De toekomst van de controle is inspraak van en uitleg aan aandeelhouders en stakeholders.

Terugkijken webinar

Oranje lijn

MKB: Balanceren & Laveren

De levensvatbaarheid van veel mkb-bedrijven staat onder druk en de afhankelijkheid van tijdelijke regelingen als de NOW is groot. Hoe ziet de toekomst voor het MKB er uit? Op welke manier zal de afhandeling van de NOW verlopen en wat vraagt dat van u? Welke rol kunt u als mkb-accountant nu en in de toekomst pakken?

Daar gingen we op 11 november dieper op in. Dat deden we onder leiding van Simone van Trier met econoom Mathijs Bouman, Steef Visser RA, Peter Niesink, Anja Bast RA en Denyse Davelaar RA.
 

Podcast met Steef Visser RA

Vitamine A-host Sven Budding ging in een podcast in gesprek met Steef Visser RA over de rol van de accountant in de mkb-praktijk. Die is zeker in coronatijd een uitdaging.

Springlevend: Veel aanmeldingen voor mkb-webinar

Ruim elfhonderd belangstellenden namen deel aan het online webinar 'MKB: Balanceren & Laveren'; het tweede webinar in het kader van het NBA-jubileumprogramma 'Springlevend'.

Tijdens het webinar op 11 november werd nader ingegaan op de rol van de accountant als adviseur en sparringpartner voor het mkb. Daarbij ging het ook over de levensvatbaarheid van mkb-bedrijven als gevolg van de coronacrisis. Hoe ziet de toekomst voor het mkb er uit en wat vraagt dat van de accountant?

Terugkijken webinar

Oranje lijn

Boomers vs millennials

Is het in 2020 leuker om accountant te zijn? Spelen issues die vroeger speelden nog steeds of boeken we vooruitgang op zaken die er toe doen? En hoe staat het met de positie van de accountant. Is het vak nu moeilijker dan vroeger? Maken zaken als technologie en transparantie het vak makkelijker of juist niet? En is het up-or-out model nog van deze tijd?   

Op 3 november tijdens het online event Boomers vs millenials gingen we hier verder op in. De jongste accountants van Nederland gingen in debat met oud-voorzitters van de beroepsorganisatie. Wat kunnen zij van elkaar leren, wat geeft de oude generatie graag door aan de jonge en welke fouten van de vorige generaties gaan de jonge honden zéker niet meer maken?

Onder leiding van Joost Hoebink (presentator) gingen de boomers en millennials dieper in op de thema’s: cultuur & kwaliteit, geheimhouding & transparantie en carrièreperspectief en work-life balance. Per thema gingen de debaters in gesprek over een stelling. Marcel Pheijffer (Hoogleraar Accountancy Nyenrode), Marjan Heemskerk (Blogger The Happy Financial) en Soufia Ettaher (docent bij Inholland) introduceren ieder een stelling.

 

Podcast met Andrea Moser

Vitamine A-host Sven Budding maakte sprak met Andrea Moser over verschillen, overeenkomsten en uitdagingen tussen generaties in de accountantssector.

Boomers vs Millennials: Van generatiekloof blijkt geen sprake

Het accountantsvak bestaat 125 jaar. Reden voor de NBA om in november een reeks online activiteiten te organiseren onder het thema 'Springlevend'. Zoals op dinsdag 3 november een online webinar met de uitdagende titel 'Boomers vs Millennials'. Van grote tegenstellingen bleek echter geen sprake. "We moeten samen het accountantsvak naar een volgend niveau tillen."

Terugkijken webinar

Oranje lijn

De slimste accountant

NBA_Springlevend_evenementenpagina_600x375_1.jpg

Geen Maarten van Rossem in een fauteuil, wel Arnout van Kempen en Lukas Burgering als wijze scherprechters, in een spetterende, prikkelende online quiz waarin wij op zoek gingen naar de slimste accountant.

Wie weet er niet alleen alles over het vak, maar beschikt ook over de breedste algemene kennis. Onder leiding van Rens Merkelbach, waarbij alle deelnemers winnaars zijn, omdat ze mee durven doen, maar waarin er maar één gekroond kan worden tot De Slimste Accountant 2020.

Deelname was voorbehouden aan accountants die ingeschreven staan in het register van de NBA, en accountancystudenten die bezig zijn met de praktijkopleiding. Om een plek in de finale te halen konden deelnemers aan één van de drie voorrondes (23 oktober, 30 oktober, 6 november) deelnemen. Vrijdag 13 november was de finale.

Winnaar De Slimste Accountant 2020

  • Joris Ebbers

joris-trofee-600x375.jpg

Joris Ebbers wint verkiezing Slimste Accountant

Joris Ebbers, student accountancy en werkzaam bij Deloitte, is de winnaar van de finale van De Slimste Accountant 2020. Hij versloeg in de eindstrijd nipt Koen Jonkers, ook accountancystudent en werkzaam bij BDO.

Er zijn geen opnames gemaakt. De slimste accountant is niet terug te kijken.