Open Podium Accounttech 2020

Tweehonderdvijftig bezoekers keken op 25 juni 2020 online naar tien eerder gekozen pitches over technologische vernieuwingen in het accountantsvak. Daarbij viel op dat Referentie Grootboekschema (RGS) veel analysemogelijkheden geeft, de innovaties zich vooral richten op de samenstelpraktijk en accountantsadvies aan de ondernemer ook digitaal kan. Lees het hele verslag op Accountant.nl.

Bekijk hier de hele uitzending van het Open Podium 2020 

Naam Link
AuditPedia Pitch AuditPedia
ClockAssist     Pitch ClockAssist
DeepValue Pitch DeepValue
Finturi  Pitch Finturi
Intellifin Picth Intellifin
JASP for Audit Pitch JASP for Audit
Pescheck Pitch Pescheck
Quest Pitch Quest
Silverfin Pitch Silverfin
VisionPlanner Pitch VisionPlanner

Hét podium voor tech-innovaties in het accountantsberoep

Open Podium Accounttech vormt het onafhankelijke platform voor vernieuwende technologische ideeën, startup-initiatieven en door de koplopers reeds gebruikte technologie. Met het organiseren van het Open Podium Accounttech beoogt de NBA de technologische toepassingen in ons beroep vooruit te helpen, te versnellen en vooral zichtbaar te maken.

Uit het totaal van 20 inzendingen heeft een vertegenwoordiging van de NBA Young Profs en het Open Podium Forum de 10 inzendingen geselecteerd voor 2020. 

Waarom een NBA Open Podium Accounttech?

Het accountantsberoep kan met vernieuwende technologische ideeën, startup-initiatieven en door koplopers reeds gebruikte technologie sneller innoveren. Een onafhankelijk platform om deze initiatieven te faciliteren ontbreekt  Met het organiseren van het Open Podium Accounttech beoogt de NBA technologische toepassingen in ons beroep vooruit te helpen, te versnellen en vooral zichtbaar te maken. Een brede blik op innovatie is te zien op het Open Podium Accounttech van het testen van ideeën tot startup pitches over reeds bestaande producten die innovatief en impactvol zijn of kunnen worden voor ons beroep.

De NBA wil zo de markt stimuleren totdat deze het adequaat oppakt. We streven ernaar dat in 2022 één of meerdere marktpartijen deze rol van de NBA over nemen én er een Accounttechlandschap kan ontstaan vergelijkbaar met Fintech bij financiële instellingen. 

Het Open Podium-concept

A.      Geen wedstrijd

Het Open Podium is geen wedstrijd en we zijn niet op zoek naar ‘het beste idee van Nederland’. We zoeken aansprekende, nieuwe en vernieuwende ideeën, concepten of producten die onze beroepsgroep verder helpen.

B.      Vernieuwend:

De initiatieven dienen vernieuwend te zijn voor het accountantsberoep. Een idee, concept of product wordt als vernieuwend gezien als het:

  1.  Nog niet bestaat voor onze doelgroep of
  2.  Het nog niet of beperkt door koplopers in onze beroepsgroep wordt toegepast
  3.  En: leidt tot verbetering (in kwaliteit of efficiency) van onze beroepsuitoefening

C.      Wie mag er deelnemen?

De initiatieven kunnen afkomstig zijn vanuit de controlerend accountant, samenstellend accountant, accountant in business of intern/overheidsaccountant. Maar ook van buiten de accountancy vanuit tax, Fintech, legal, HR of marketing.

Software leveranciers die hun innovatie willen delen worden nadrukkelijk ook uitgenodigd om deel te nemen.

Voor alle inzendingen geldt: het is GEEN commercieel of verkooppodium

Onafhankelijk forum

Een onafhankelijk forum beoordeelt de inzendingen en pitches. Het forum bestaat uit vijf deskundigen uit de accountancybranche, ondernemers (uit de startup scene), investeerders en het portefeuille houdend NBA bestuurslid.

 E.       Proces*:

  1. Via openbare kanalen, zoals Accountant.nl, NBA nieuws, de NBA website, maar ook op uitnodiging of via derden en social media wordt bekendheid gegeven aan het komende NBA Open Podium.
  2. Er wordt gewerkt met een vaste invultemplate die elke inzending online moet insturen.
  3. Ronde 1: per inzending wordt door het forum een kort gemotiveerd oordeel gegeven op basis van het ingezonden materiaal.
  4. Ronde 2: maximaal 10 van de meest aansprekende inzendingen worden uitgenodigd voor een mondelinge presentatie en toelichting voor het forum.
  5. Ronde 3: presentatie op het event NBA Open Podium. De 10 meestaansprekende inzendingen krijgen ruimte om zich te presenteren op het event Open Podium.

F.       Beoordelingscriteria*:

Ronde 1: beoordeling online inzending: forum hanteert de volgende beoordelingscriteria bij ronde 1:

  • Mate van innovatie binnen de beroepsgroep (1-5 punten)
  • Impact: in hoeverre levert het een bijdrage aan de ontwikkeling  van het accountantsberoep (1- 5 punten)

In ronde 2 worden dezelfde criteria gebruikt, aangevuld met een waardering voor pitch/presentatievaardigheden. Indien niet minimaal een score van 4 (op een schaal van 5) wordt gehaald op alle drie onderdelen gaat de inzending niet door naar het event Open Podium. 

In ronde 3 worden geen beoordelingscriteria meer gehanteerd. Het publiek mag in deze ronde haar eigen oordeel vormen.

*Voor situaties waarin dit stuk niet voorziet beslist het forum.

G.      Waarom meedoen:

De belangrijkste redenen om deel te nemen zijn: professionele feedback, testen van ideeën, validatie (pilot) opdrachten (v)erkenning en publiciteit (en daardoor aandacht bij kantoren, klanten en mogelijke investeerders). De 10 meest aansprekende inzendingen krijgen de kans om hun inzending te pitchen op het hoofdpodium van het event NBA Open Podium Accounttech eind juni 2020 in de Gelderlandfabriek te Culemborg. Maximaal 15 deelnemers krijgen de gelegenheid om zich na afloop van de 10 pitches aan het publiek te presenteren tijdens de crowd sources feedback sessies. Alle inzendingen worden (na afloop van de inzendingsperiode) gepubliceerd op de nba.bl/open-podium met hun naam, link naar hun website en korte omschrijving van de inzending.

U kon uw idee aanmelden tot 1 mei 2020.

Open Podium Accounttech

New and innovative ideas in the accounting sector are few and far between, are not utilized to their full potential, have too little traction nor does the sector have an independent platform where topics like this can be shared and discussed. We are trying to change that! The open forum organized by the NBA (Dutch association of Accountants) has the ambition to kickstart innovation the accounting sector by accelerating the uptake of innovative products and solutions. Are you interested in joining this forum? Take a look at this link!

LinkedIn-groep Accounttech

Word lid van de LinkedIn-groep Accounttech en mis nooit meer een update.

 

Vragen of meer informatie

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met Age Lammers, projectleider Accounttech, a.lammers@nba.nl.

 

Terugblik Open Podium 2019