Standpunt: De NBA is van mening dat meer inclusie en diversiteit bij bedrijven, accountantsorganisaties en de eigen organisatie rechtvaardig, noodzakelijk, logisch en slim is.

De samenleving is in alle opzichten divers. Toch zien we dit in de top van bedrijven, organisaties en in de personeelsbezetting onvoldoende terug. Diversiteit zou vanzelfsprekend moeten zijn:

  • Het is rechtvaardig: verscheidene talenten krijgen daadwerkelijk gelijke kansen en kunnen zich hierdoor optimaal ontwikkelen.
  • Het is noodzakelijk: inclusie en diversiteit bevorderen de kwaliteit binnen organisaties (incl. accountantskantoren) van de besluitvorming en van de beroepsuitoefening.
  • Het is logisch: (potentiële) medewerkers, klanten en andere stakeholders zijn ook divers.
  • Het is slim: om een tekort aan nieuwe accountants te voorkomen is het belangrijk dat al het talent wordt benut en dat er een grote, diverse instoom is die behouden wordt voor de beroepsgroep en het register.

De beroepsgroep

Verhoging van inclusie en diversiteit in de beroepsgroep vereist meer instroom en opwaartse doorstroom , waarbij nu de focus ligt bij vrouwen en mensen met een migratie-achtergrond. De mate van diversiteit die zichtbaar is bij studenten op de accountantsopleidingen vormt het streven  voor de hele beroepsgroep (cohort consistentie). De NBA zet samen met leden en kantoren projecten op om dit te bevorderen.

De NBA

De NBA hanteert als norm dat het bestuur, de commissies en werkgroepen voor ten minste 30% uit vrouwen/mannen moet bestaan. Ten aanzien van het algemeen bestuur en de ledengroepbesturen wordt deze ambitie al jaren gehaald (gemiddeld 48% vrouw in 2021). Ook in de commissies en werkgroepen gaat het de goede kant op (gemiddeld 28% vrouw in 2021). Tevens is NBA charter ondertekenaar van Talent naar de top en committeert zich daarmee aan 50% vrouw/man in het managementteam. Deze norm wordt sinds 2019 gehaald. Daarnaast is de NBA gestart om al haar publicaties genderneutraal te formuleren.

Bedrijven en organisaties

In de Europese Richtlijn inzake bekendmaking niet-financiële informatie en diversiteit, in de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen en in de Nederlandse corporate governance code (zie bijlage monitoring rapport van de Monitoring Commissie Corporate Governance Code - december 2020) is er aandacht voor diversiteit. De openbaar accountant ziet toe op de verantwoording van bedrijven en organisaties over dit thema (zie factsheet Accountants + Diversteit). De NBA verrichtte hier in 2021 een onderzoek naar.