Pilots
Vanaf december 2019 is de NBA gestart met 6 pilots voor communities en faculties.
Pilot Faculty Ethiek, Cultuur & Gedrag
In de voorstellen voor de nieuwe governance worden vier faculties benoemd: Ethiek, cultuur & gedrag, Accounting & Reporting, Audit & Assurance, Business & Management.
Aan de faculty Ethiek, cultuur & gedrag zullen alle leden deelnemen. Daarom is deze faculty uitgekozen voor de pilot.
De pilot bestaat uit twee delen:
- Het proefdraaien met het facultybestuur waarin leden en experts die geen lid zijn van de NBA zitting zullen nemen.
- Het uitvoeren van een onderzoek naar een inhoudelijk onderwerp en het kweken van awareness bij leden over dit onderwerp.
Het facultybestuur gaat zich richten op de vraag:
Op welke wijze en met welke thema’s kan de faculty op dit thema het beroep de juiste kant op laat bewegen.
Het facultybestuur bestaat uit:
- Margreeth Kloppenburg
- Boudewijn de Bruin
- Malika Bensellam-Bouhtala
- Endymion Struijs
- Richard van Hienen
Onderzoek naar Bias bij accountants en financials
Het inhoudelijke onderwerp waarmee gewerkt is, is Bias bij professionele oordeelsvorming. Vanaf januari 2020 is hiervoor een onderzoek uitgezet onder de leden. Om na te gaan in hoeverre persoonlijkheidskenmerken van accountants en financials leiden tot onbewuste vooringenomenheid bij professionele oordeelsvorming.
De uitkomsten zijn op 11 maart 2020 teruggekoppeld door psycholoog en wetenschapper Andreas Wismeijer, docent Universiteit van Tilburg en Nyenrode Business Universiteit op het gebied van de persoonlijkheidspsychologie. Hierbij heeft hij de persoonlijkheidskenmerken van accountants en financials afgezet tegen die van de gemiddelde Nederlander.
Uitkomsten van de pilot
Pilot community Zorg
De pilot community zorg geeft inzicht in hoe bestaande gremia, met behoud van hun huidige toegevoegde waarde, getransformeerd kunnen worden naar communities. Deze pilot richt zich op de zorgsector. De zorgsector is een keten van:
· Zorgvrager/gebruikers
· Zorgaanbieders (Coziek); en
· Financiers (verzekeraars/APZ en gemeenten/SDO)
met langs verschillende lijnen een grote verscheidenheid en verschillende rollen van financials bij ketenpartijen. Binnen deze sector zijn ca. 3.000 leden actief.
De voornaamste doelstellingen van deze pilot zijn:
- Kennisdeling en samenvoegen van activiteiten om de ontwikkeling van leden binnen deze sector stimuleren.
- Leden binnen de sector meer met elkaar verbinden.
- De zichtbaarheid van de NBA binnen de sector vergroten.
- Samenwerking binnen de sector en met zusterorganisaties versterken.
De pilot geeft hiermee inzicht in hoe de kwaliteit van de beroepsuitoefening binnen de sector verbeterd kan worden en de maatschappelijke relevantie versterkt kan worden.
De pilot Themagroepen geeft inzicht in hoe bestaande gremia, met behoud van hun huidige toegevoegde waarde, getransformeerd kunnen worden naar communities. Daarnaast geeft de pilot meer inzicht in hoe ledeninitiatief gestimuleerd kan worden en hoe leden actief kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van het beroep en hun persoonlijke ontwikkeling.
Themagroepen zijn in 2018 opgezet vanuit de behoefte aan verdieping en verbinding op regionaal niveau. De groepen bestaan uit ongeveer 10 accountants, die verdeeld over een aantal bijeenkomsten ervaringen uitwisselen over een vak- of beroepsgericht thema. Naast inhoudelijke verdieping, was ook de verhoogde onderlinge betrokkenheid een mooi resultaat van de themagroepen. Deelnemers wisten elkaar ook na de afronding van een themagroep makkelijker te vinden met vakinhoudelijke vragen.
Om de ervaringen van deze themagroepen te gebruiken bij de verdere ontwikkeling van de governance, zijn deze groepen bij de pilotfase betrokken. Doelen van deze pilot zijn:
• Het stimuleren van kennisdeling en ontwikkeling op regionaal niveau.
• Leden meer met elkaar te verbinden.
• Ledenbetrokkenheid stimuleren door hun actief te betrekken bij community vorming.
De pilot geeft hiermee inzicht in hoe de kwaliteit van de beroepsuitoefening verbeterd kan worden en hoe ledeninitiatief gestimuleerd kan worden.
Uitkomsten van de pilot
De pilot heeft (wederom) aangetoond dat regionale verbinding als zeer waardevol ervaren wordt. Voorwaarde hiervoor is dat leden elkaar kennen: eerst verbinden daarna delen. Het NBA-bureau kan een waardevolle bijdrage leveren aan deze verbinding. Ook het delen bleek waardevol. Niet alleen voor de leden, maar ook voor de beroepsorganisatie. De initiatieven die door themagroepen genomen werden, leverden waardevolle informatie op voor beroepsbrede onderwerpen. De inzichten van de themagroep Zeeland waren bijvoorbeeld waardevol voor het NBA-thema fraude. Themagroepen vormen hiermee een logisch onderdeel van de nieuwe governance door vanuit de praktijk inzichten te bieden aan bijvoorbeeld faculties of communities.
Het verbinden van leden bleek, zonder ondersteuning van een digitaal platform, erg arbeidsintensief is. Door klein te beginnen en te werken met kleinere groepen, werden echter in korte tijd waardevolle en herkenbare resultaten behaald.
Vervolg
De activiteiten van de themagroepen worden gecontinueerd en uitgebreid. Voor het verder ontwikkelen van de governance zullen zij zich, met ondersteuning van het bureau, onder andere gaan richten op vragen als: Hoe kunnen afdelingen zich omvormen tot communities? Daarnaast wordt samen met themagroepen gekeken hoe het NBA-brede proces van kennisdelen gewaarborgd kan worden. Niet alleen top down maar vooral bottom op.
Contact
Wil je meer weten? Kijk dan op de speciale pagina Themagroepen. Heb je vragen? Bel ons op 020-301 03 01 of mail ons op: s.vink@nba.nl
Pilot Planet Finance
Deze community leent zich bij uitstek om in samenwerking met wetenschap, overheid, bedrijfsleven en relevante organisaties kennis te delen en krachten te bundelen om tot concrete oplossingen en toepassingen te komen.
Door dit initiatief bij de pilotfase te betrekken, ontstaat er inzicht in hoe nieuwe communities ontstaan, NBA actiever en zichtbaarder kan worden op maatschappelijk thema’s en krijgen we inzicht in wat er nodig is om de accountant op deze thema’s te laten bijdragen.
Doelen van deze pilot zijn:
- Het verbinden van leden en niet-leden (voorlopers en critici)
- Inzicht krijgen in wat nodig is voor het faciliteren van een community en de daaruit voortvloeiende projectgroepen.
- Inzicht krijgen hoe effectief samengewerkt kan worden met faculties en andere communities op basis van inzichten in de huidige stand van zaken en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.
Uitkomsten fase 1 van de pilot
De pilot heeft vooral inzicht gegeven in hoe betrokkenheid gecreëerd kan worden. Een arbeidsintensief proces waarbij vooral LinkedIn als digitaal platform gebruikt wordt. Dit digitale platform is echter te beperkt om deelnemers goed te kunnen faciliteren. De community kent inmiddels ruim 260 deelnemers. In deze eerste fase heeft de community via onderzoek, een PML en webinars, inzichten en casuïstiek gedeeld met deelnemers en geïnteresseerden. Hiermee draagt de community nu al bij aan de kwaliteit van de beroepsuitoefening. Het gebruik van ambassadeurs bleek waardevol en ook een ‘dedicated team’ is een belangrijke voorwaarde voor succes. Link
Vervolg (fase 2 pilot)
De activiteiten van Planet Finance worden gecontinueerd en uitgebreid. Deze community zal zich blijven ontwikkelen. Met betrekking tot de governance zal deze community vooral gebruikt gaan worden om de samenwerking tussen faculties en andere communities verder te detailleren. Daarnaast gaat deze community inzicht geven in hoe het bureau die samenwerking kan waarborgen. Daarnaast moet de kennis uit deze community gedeeld worden. Ook hierbij zal het bureau een belangrijke rol spelen.
Contact
Wil je meer weten? Kijk op de speciale pagina van Planet Finance of neem contact op met Daphne Kolk: d.kolk@nba.nl
Pilot community Internal Audit
De pilot community internal audit geeft inzicht in hoe bestaande gremia, met behoud van hun huidige toegevoegde waarde, getransformeerd kunnen worden naar communities.
Internal auditing biedt onafhankelijke en objectieve assurance- en adviesdiensten, die bedoeld zijn om meerwaarde te leveren en de activiteiten van een organisatie te verbeteren. De internal auditfunctie helpt een organisatie haar doelstellingen te realiseren door op basis van een systematische en gedisciplineerde aanpak de effectiviteit van de processen van governance, risicomanagement en beheersing te evalueren en te verbeteren.
Veel intern en overheidsaccountants voeren internal audit opdrachten uit bij de organisaties waar zij werken. Hierbij werken zij nauw samen met de leden van IIA Nederland (RO, CIA, etc.) en NOREA (RE, CISA, etc.).
Deze pilot richt zich in eerste instantie op het verder intensiveren van de reeds bestaande samenwerking met IIA Nederland en NOREA. Hiermee wordt het mogelijk om:
· Kennisdeling en ontwikkeling van leden met betrekking tot internal audit te stimuleren.
- Leden en niet-leden meer met elkaar te verbinden.
- De zichtbaarheid van de NBA te vergroten.
De pilot geeft hiermee inzicht in hoe de kwaliteit van de beroepsuitoefening verbeterd kan worden en de maatschappelijke relevantie versterkt kan worden.
Heeft u vragen mail dan naar Johan Scheffe RA RO CIA, secretaris van de ledengroep intern en overheidsaccountants van de NBA.
Community Accounttech
De kennisgroep is eind 2018 opgericht en liep hiermee voor op de huidige governance-ontwikkelingen. Inmiddels zijn ruim 300 experts lid van Accounttech. LinkedIn wordt hierbij gebruikt als platform om de deelnemers te verbinden.
Accounttech is voor de NBA een belangrijke leerschool geweest voor community-ontwikkeling. Daarom is dit initiatief bij de pilotfase van de governance betrokken. Ook het onderwerp van deze community leent zich bij uitstek voor het experimenteren met de samenwerking tussen wetenschap, overheid, bedrijfsleven en onderwijs. Dit heeft ook positieve effecten op de kennisontwikkeling van onze leden.
Naast de algemene doelen van Accounttech, zijn de doelen van de pilot:
- Het verbinden van leden en niet-leden
- Inzicht krijgen in de huidige stand van de toegepaste technologie en kennis daar over binnen de sector
- Het stimuleren en co-creëren van de ontwikkeling van de leden
Uitkomsten van de pilot
Accounttech heeft inzicht gegeven in de do’s en don’ts voor zowel de opstart als de eerste groeifase bij het opzetten van een community. Het creëren en uitbreiden van betrokkenheid begint klein en is een erg arbeidsintensief proces. Een tweede leerpunt waren de schaalbare ambities. Het begin was weliswaar klein maar groei werd vooral gerealiseerd door de ambities steeds wat groter te maken, afhankelijk van de inzichten die ontstonden. Ook het werken met een ‘dedicated team’ en ambassadeurs zijn een belangrijke voorwaarden voor succes.
Met betrekking tot het ontwikkelen van leden bleek het lastiger dan verwacht om de inzichten om te zetten naar concrete leer- of ontwikkelprogramma’s. Het vertalen van inzichten naar concrete acties om de beroepsuitoefening te verbeteren moet nog verder vorm krijgen. LinkedIn bleek als digitaal platform te beperkt om dit te ondersteunen.
Vervolg
De activiteiten van Accounttech worden voortgezet. Deze community zal zich blijven ontwikkelen. Met betrekking tot de governance zal deze community vooral gebruikt gaan worden om de samenwerking tussen faculties en andere communities verder te detailleren. Daarnaast gaat deze community inzicht geven in hoe het bureau die samenwerking kan waarborgen. Ook moet de kennis uit deze community nog meer ingezet gaan worden om de beroepsuitoefening van leden te versterken.
Contact
Wil je meer weten? Kijk op de speciale Accounttech-pagina of neem contact op met Age Lammers a.lammers@nba.nl.