Eed van de Week: Marleen Westgeest

Vrijdag 4 november legde Marleen Westgeest de beroepseed af. “Nu mag ik mijzelf eindelijk registeraccountant noemen. Trots!” Marleen werkt bij de Belastingdienst Grote Ondernemingen. In de Eed van de week stelt zij zich voor.

Marleen Westgeest (600x375)

Hoe heb je besloten accountant te worden? Was er een doorslaggevend moment?
“In 5VWO begon ik mij te oriënteren op studiekeuzes. Het werd eigenlijk al snel duidelijk: Accountancy aan de Rijksuniversiteit Groningen moest het worden. Welke studiekeuzetest ik ook invulde: Accountancy was de beste match. Dat bleek ook wel, ik heb nooit getwijfeld aan deze keuze.”

Hoe is het voor jou om de beroepseed af te leggen?

“Een mooi moment na tien jaar studeren! Voor mij en mijn familie een goed moment om nog eens terug te kijken op die tien jaar, want pas dan realiseer je je hoeveel er eigenlijk veranderd is. Het begon met het verhuizen als achttienjarige van mijn ouders in Nieuwegein naar een studentenkamer in Groningen. Klaar voor het studentenleven! In 2016 werd het tijd om het studentenleven achter mij te laten en te gaan werken bij de Belastingdienst. In 2021 kocht ik samen met mijn vriend (Oh ja, verloofde! Gebeurde ook nog in de tussentijd) een huis in de Randstad, echt een luxe in deze tijd. Kortom een moment van terugkijken, maar ook vooral een blik naar de toekomst. Nu mag ik mijzelf eindelijk registeraccountant noemen. Trots!”

Waar werk je en wat is je functie daar?

“Ik werk bij de Belastingdienst Grote Ondernemingen als controlemedewerker. Voor mijn werkzaamheden als controlemedewerker voer ik een verscheidenheid aan werkzaamheden uit zoals boekenonderzoeken, bedrijfsgesprekken en werkzaamheden rondom het Tax Control Framework van een belastingplichtige.”

Wat maakt het bijzonder om daar te werken?

“Het werk is divers. Je komt bij een grote verscheidenheid aan belastingplichtigen en voert verschillende type opdrachten uit. Dit maakt dat iedere opdracht weer anders is. Daarnaast is de Belastingdienst enorm groot, waardoor er altijd projecten zijn waaraan je een bijdrage kan leveren. Zo dacht ik in het verleden mee in het verder ontwikkelen van de Fiscale Accountancy-opleiding. Daarnaast zette ik afgelopen voorjaar, samen met twee collega’s, de Young Audit Board Belastingdienst op. Vanuit de Young Audit Board Belastingdienst mocht ik al toffe bijeenkomsten organiseren. Ik heb ervaren dat als je enthousiast bent en waardevolle initiatieven hebt, hier volop mogelijkheden voor worden geboden binnen de Belastingdienst.”

Heb je een specialisatie of zijn er thema’s waarin je je bijzonder interesseert?

“Hoe zorg je er als grote onderneming voor dat de aangiften juist, volledig en tijdig tot stand komen? Een onwijs boeiende vraag als je het mij vraagt. Mijn opdrachten richten zich momenteel dan ook vooral op fiscale beheersing bij grote ondernemingen. Aangezien ik deze vraag voor de processen binnen de Belastingdienst net zo boeiend vind, ben ik momenteel ook betrokken bij het project ‘AO/IC op orde’. Ik hou mij hier bezig met het verder in kaart brengen van de processen van de afdeling Grote Ondernemingen en het nader inventariseren van bijbehorende risico’s. Kortom, mijn interesse ligt momenteel op (fiscale) AO/IB.”

Wat is je leeftijd?

“Ik ben 29 jaar.”

Wat zie je jezelf over tien jaar doen?

“Een moeilijke vraag waarop ik niet direct een concreet antwoord heb. Ik heb het nu erg naar mijn zin bij de Belastingdienst. Over tien jaar wil ik vooral nog steeds enthousiast zijn over het accountantsberoep en met plezier naar mijn werk gaan. Hoe dat verder wordt ingevuld, zal de tijd leren.”