Podcast Vitamine A: Filosofie als ‘denkgereedschap’ voor accountants

Wat is filosofie eigenlijk? En wat heeft de accountant daaraan? Vitamine A, de podcast voor accountants, belicht in twee delen de filosofie als ‘denkgereedschap’ voor accountants. In deel 1 gaat het onder meer over integriteit.

» Beluister Vitamine A-podcast aflevering #31: Sven Budding in gesprek met Herman van Brenk en Edgar Karssing via SpotifyApple Podcast of Simplecast

Vitamine A podcast logo (600x375)

Herman van Brenk en Edgar Karssing stonden met enkele andere betrokkenen aan de wieg van de Keuzemodule Beroepsfilosofie voor Accountants aan Nyenrode Business Universiteit. Een module met als subtitel: ‘Nadenken over je vak vanuit het fundament’. De beroepseed voor accountants is daarbij een belangrijk uitgangspunt.

Samen met host Sven Budding spreken Karssing en Van Brenk in het eerste deel van een tweeluik bij Vitamine A onder meer over het thema integriteit. Daarbij kijken zij aan de hand van ideeën van rechtsfilosoof en ethicus Andreas Kinneging en de Ethica van Aristoteles, naar wat accountants hebben aan dit gedachtegoed.

Ook wordt stilgestaan bij hoe je als accountant kunt beginnen met filosoferen. Het gaat om “vanuit een ander perspectief naar het vak kijken”, aldus Van Brenk. Karssing stelt dat het “zelf systematisch, kritisch, onafhankelijk nadenken” via filosofie kan worden versterkt.

De Vitamine A-podcast is ook te beluisteren via Apple Podcast en Spotify. Alle afleveringen van Vitamine A zijn ook terug te vinden via de website van Accountant.nl.