Eed van de Week: Valerie de Groot

Vrijdag 30 september legde Valerie de Groot de beroepseed af. “Het afleggen van de eed voelt als een belangrijke mijlpaal.” Valerie werkt bij de Jong & Laan. In de Eed van de week stelt zij zich voor.

Valerie de Groot (600x375)

Hoe heb je besloten accountant te worden? Was er een doorslaggevend moment?

“Op de middelbare school kwam ik erachter dat het werken met cijfers mij goed lag. Het leggen van verbanden en het toewerken naar oplossingen geeft me voldoening. Maar het ruime scala aan economische studies op het hbo maakt de keuze niet makkelijk. Een goede vriend van mijn ouders (met kennis van het bedrijfsleven) adviseerde mij om accountancy te studeren. De loopbaanmogelijkheden en de kansen op de arbeidsmarkt met deze opleiding overtuigden mij om te kiezen voor accountancy. Ik vind het erg belangrijk om mezelf te ontwikkelen en deze studie gaf mij de uitdaging om mezelf verder te ontplooien op het economisch vakgebied.

Bij de hbo-opleiding maakte ik kennis met het vakgebied en ervoer ik gedurende de opleiding veel plezier in de vakken. Halverwege de opleiding, toen ik tijdens de stages het werkveld in mocht, vielen de puzzelstukjes op de juiste plaats. Wat is dit vak leuk!

Zo doorliep ik stap voor stap het opleidingstraject. Vanuit het hbo startte ik de (pre-)master aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en hierop volgend rondde ik de post-master aan Nyenrode af. Het is een lang en intensief studietraject, daarom heb ik ieder behaald diploma als een belangrijke mijlpaal ervaren. Daarnaast is ieder behaald diploma weer een stap dichter bij de RA-titel. Het scheelt dat de studie is gecombineerd met werk, daardoor weet je waarvoor je het doet!

Achteraf reflecterend is het opleidingstraject snel gegaan. Als je doet wat je leuk vindt vliegt de tijd voorbij.”

Hoe is het voor jou om de beroepseed af te leggen?

“Het afleggen van de eed voelt als een belangrijke mijlpaal. Niet alleen omdat dit onderdeel is van de afronding van de opleiding, maar ook omdat de eed onze verantwoordelijkheid als accountant benadrukt. Daarnaast is het ook een eer om de eed te mogen afleggen en dit mooie beroep uit te oefenen.”

Waar werk je en wat is je functie daar?

“Momenteel werk ik als controleleider bij de Jong & Laan, waar ik al bijna zeven jaar met veel plezier werkzaam ben. “

Wat maakt het bijzonder om daar te werken?

“Er is een fijne werksfeer, waar hard wordt gewerkt en veel aandacht is voor ontwikkeling. Daarnaast hechten we veel waarde aan het teamverband, door teambuildingsactiviteiten of een informele borrel. Hierdoor is er een sterke band opgebouwd en werken we ook echt als een team aan opdrachten. Daarbij weten we goed wat de sterke en verbeterpunten van elkaar zijn en proberen we elkaar hierin verder te brengen.”

Heb je een specialisatie of zijn er thema’s waarin je je bijzonder interesseert?

“Mijn klanten zijn voornamelijk profit-organisaties en bestaan uit alle verschillende typologieën. De meest voorkomende zijn organisaties met onderhanden projecten. De diversiteit van mijn klantenpakket maakt het werk erg afwisselend en leerzaam. Ook qua complexiteit en vaktechnische vraagstukken komen voldoende uitdagingen aan bod.

Momenteel ben ik gestart met het geven van vaktechnische bijeenkomsten aan de assistenten binnen de Jong en Laan. Het delen van kennis met de jongere collega’s en hen te interesseren voor het accountancyberoep vind ik erg mooi om te mogen doen.

Verder vind ik de veranderingen rondom cultuur en duurzaamheid interessante onderwerpen. Hoe deze thema’s terugkomen in het accountancyberoep en bij onze klanten.”

Wat is je leeftijd?

“Deze week ben ik 29 jaar geworden. Dubbel wat te vieren!”

Wat zie je jezelf over tien jaar doen?

“Dat is een lange periode. In ieder geval zal ik met trots mijn RA-titel voeren! Ik vind het verder belangrijk om een goede balans te hebben tussen mezelf verder ontwikkelen en het werkplezier. Wat dat betreft zijn er genoeg mogelijkheden. Maar hoe dat in de toekomst eruit zal zien durf ik niet te zeggen.”