Hoe heb je besloten accountant te worden? Was er een doorslaggevend moment?

"Al van jongs af aan kreeg ik dagelijks de ins en outs van het vak van mijn vader mee, die registeraccountant is. In mijn jeugd was het mij nog niet geheel duidelijk wat het beroep precies inhield, maar vanaf de pubertijd begon ik de rol van accountant beter te begrijpen en daarnaast ook interessant te vinden. Het doorslaggevende moment was toen ik in de bovenbouw van de middelbare school erachter kwam dat vakken zoals wiskunde en management & organisatie mij het meest lagen en dat ik minder goed in talen was. Op dat moment wist ik het zeker: Ik wilde accountant worden!

Na een open dag van Nyenrode te hebben bezocht, besloot ik om na het vwo de deeltijdopleiding tot registeraccountant te volgen en daarnaast in de controlepraktijk bij een accountantsorganisatie te gaan werken. Op deze wijze kon ik de geleerde theorie op vrijdag de week erop, op maandag, gelijk in de praktijk brengen."

Hoe is het voor jou om de beroepseed af te leggen?

"Het afleggen van de beroepseed voelde voor mij als een bijzonder moment, namelijk een mooie mijlpaal na een lang, maar ook zeker leerzaam studietraject van ongeveer tien jaar. Daarnaast voelde dit moment als een startpunt voor een nieuwe uitdaging, namelijk het groeien in de rol van registeraccountant."

Waar werk je en wat is je functie daar?

"Na de middelbare school startte ik mijn loopbaan bij MTH Accountants in Meppel. Hier werkte ik ongeveer tweeëneenhalf jaar. Vervolgens maakte ik de overstap naar EY in Zwolle, waar ik ongeveer vier jaar werkte.

Momenteel ben ik werkzaam als manager audit bij Adbeco Accountants, een regionaal kantoor met vestigingen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal. Ik werk hier nu bijna vier jaar en kwam hier via mijn vader terecht.

Ik ben hier verantwoordelijk voor een aantal (vrijwillige en wettelijke) controleopdrachten en daarnaast ook voor een verscheidenheid aan overige opdrachten, zoals beoordelingen en opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden. Tevens ben ik lid van het compliance team en ondersteun ik de afdeling Kwaliteit met het uitvoeren van activiteiten vanuit het kwaliteitsmanagementsysteem."

Wat maakt het bijzonder om daar te werken?

"Adbeco Accountants is een informele en platte organisatie met momenteel zo'n 35 medewerkers en zijn de lijntjes tussen de verschillende functies zeer kort. Iedereen wordt hier gelijk behandeld. Zo komt het regelmatig voor dat assistenten direct met bijvoorbeeld de vennoten samenwerken. Ook wordt iedereen zijn of haar inbreng besproken en serieus genomen.

Zo kon ik mijn ervaringen in werkwijzen bij mijn vorige werkgevers, binnen ons kantoor introduceren. Een aantal punten hiervan, zijn na gezamenlijke overleggen, in ons handboek geïmplementeerd. Dit maakt het bijzonder, omdat ik hiermee het gevoel heb echt van toegevoegde waarde voor de organisatie te zijn en hiermee een bijdrage te leveren aan de kwaliteit die wij als kantoor willen nastreven.

Verder is er binnen ons kantoor voldoende ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en is veel bespreekbaar. Wij hebben een diversiteit aan opdrachten, van administratief tot aan wettelijke controles en hebben daarnaast zeer diverse klanten in allerlei sectoren, zowel profit als non-profit."

Heb je een specialisatie of zijn er thema's waar je je bijzonder in interesseert? 

"Ik heb een breed klantenpakket met een diversiteit aan opdrachten, waar de focus op (wettelijke) controles ligt. De spreiding van klanten en opdrachten in verschillende sectoren maakt het vak interessant en uitdagend. Wel ligt mijn focus en interesse voornamelijk bij winstgeoriënteerde ondernemingen in het mkb."

Wat is je leeftijd?

"Ik ben 28 jaar oud."

Wat zie je jezelf over tien jaar doen?

"Tien jaar is een lange periode waarin veel kan gebeuren. Ik vind het daarom lastig om te zeggen wat ik dan doe. Wel verwacht ik dat ik nog een lange tijd als openbaar accountant binnen Adbeco werkzaam zal zijn. De uitdaging voor de komende jaren zal zijn om mij verder te ontwikkelen in de rol van eindverantwoordelijke accountant waarbij ik enerzijds de kwaliteit wil leveren die het maatschappelijk verkeer van ons verwacht en anderzijds wil groeien in de rol van sparringpartner en adviseur van onze klanten."