Eed van de week: Jeffrey Heerschop

Vrijdag 19 november legde Jeffrey Heerschop de beroepseed af. “Een mooie afsluiting van een lange en leerzame periode.” Jeffrey werkt bij de Belastingdienst. In de Eed van de week stelt hij zich voor.

Jeffrey Heerschop (600x375)

Hoe heb je besloten accountant te worden? Was er een doorslaggevend moment?

“In mijn laatste jaar van het vwo begon voor mij de zoektocht naar een studie. Mijn oog viel eerst op rechtsgeleerdheid gezien mijn grote rechtsvaardigheidsgevoel. Na de open dag had ik het idee dat die studie te detaillistisch was.

Mijn tweede keus was economie en bedrijfskunde. Tijdens het tweede jaar van deze opleiding moest ik een studierichting kiezen. Daarvoor gaven verschillende docenten een promotiepraatje over de studierichting waarbij zij waren betrokken. Daarbij was de accountant, in dit geval Frank Verbeeten, degene die vol passie over zijn beroep sprak en niet te vergeten met een grote glimlach. Ik was natuurlijk gelijk overtuigd. Dat je daarnaast een kijkje in de keuken bij verschillende bedrijven zou krijgen en dat het paste bij mijn rechtsvaardigheidsgevoel waren mooie bijkomstigheden.”

Hoe is het voor jou om de beroepseed af te leggen?

“Vanuit mijn bestuursfunctie bij de NBA Young Profs mocht ik de eedaflegging al een paar keer bijwonen als presentator, maar nu ben ik zelf aan de beurt. Dat is toch een stuk specialer.

Ik had het liever fysiek gedaan maar ik waardeer de inzet van de mensen die deze digitale variant toch zo leuk mogelijk proberen te maken. Het is een mooie afsluiting van een lange en leerzame periode.”

Waar werk je en wat is je functie daar?

“Ik werk bij de Belastingdienst op de afdeling Mkb. Mijn primaire functie is wat wij hier noemen ‘controlemedewerker’. Dat houdt in dat ik de aangiften van bedrijven controleer. Hoe gaat dat in zijn werk? Eigenlijk is er veel overlap met een accountantscontrole. Vanuit mijn werk sluit ik namelijk de aangiften aan op de jaarrekening en op de administratie die ik vervolgens controleer. De tendenties zijn wel soms anders. Daarnaast ben ik betrokken bij het opleiden en begeleiden van collega’s en bij verschillende projecten op het gebied van vaktechniek en cultuur.”

Wat maakt het bijzonder om daar te werken?

“De Belastingdienst is al een lange tijd negatief in het nieuws. Een aantal zaken moet worden verbeterd. Als gevolg daarvan is de Belastingdienst enorm in beweging. Tegelijkertijd is het belangrijk dat een hele hoop zaken blijven doorgaan, zaken die nu ook al goed gaan. Het geeft mij voldoening om bij te dragen aan de noodzakelijke verbetering bij deze complexe organisatie. Het leuke van mijn werk is dat ik daarvoor ook de kans krijg.”

Heb je een specialisatie of zijn er thema’s waarin je je bijzonder interesseert?

“Mede dankzij de praktijkopleiding tot accountant deed ik controles bij verschillende type bedrijven. Van bedrijven met € 100.000 omzet naar bedrijven met € 100 miljoen omzet, van dienstverlenend naar productiebedrijven. Ook controleerde ik de afgelopen jaren een aantal ondernemingen waarbij aanwijzingen voor materiële fraude aanwezig waren, wat op een hele andere manier erg uitdagend is. Ik heb dus eigenlijk geen specialisatie, juist de afwisseling maakt het voor mij leuk.

De thema’s die mij bijzonder interesseren zijn innovatie, cultuur, ethiek en gedrag (lekker breed, ik weet het).”

Wat is je leeftijd?

“Ik ben 29 jaar.”

Wat zie je jezelf over tien jaar doen?

“Over tien jaar zie ik mij nog steeds werken voor de overheid of een andere organisatie met een goed en belangrijk doel. Ik vind het moeilijk om precies te zeggen wat ik dan doe, maar ik denk dat ik ongeacht mijn functie dan alsnog betrokken zal zijn bij het accountantsberoep.”