Eed van de week: Safae Bounjoua

Vrijdag 24 september legde Safae Bounjoua de beroepseed af. “Hierbij stond ik stil bij mijn verplichtingen als accountant door een belofte te maken.” Safae werkt bij PwC. In de Eed van de week stelt zij zich voor.

Safae Bounjoua_600x375.jpg

Hoe heb je besloten accountant te worden? Was er een doorslaggevend moment?

“Op de middelbare school startte ik op het vmbo. Ik merkte al snel dat ik het vak economie niet leuk vond en haalde het uit mijn profiel. Na het vmbo ging ik naar de havo, uiteraard zonder economie. Op aandringen van mijn zus voegde ik na enkele maanden toch het vak economie toe aan mijn profiel en na een halfjaar zelfs het vak management & organisatie. Daarnaast vond ik wiskunde een geweldig vak. Na mijn eindexamens adviseerde mijn andere zus mij om bedrijfseconomie te kiezen op de hoge school, omdat het een brede opleiding is en ik er alle kanten mee op kon.

Tijdens mijn hbo-opleiding vond ik controlewerkzaamheden het saaiste vak. Mijn klasgenoot die voor accountancy koos, probeerde mij vaak te overtuigen om ook voor deze opleiding te kiezen. Hij vond de opleiding geweldig, terwijl ik nog nooit van Nyenrode had gehoord. Toen ik bijna klaar was met mijn hbo-opleiding begon ik mij te oriënteren. Inmiddels hoorde ik veel verhalen over de big four-kantoren van mijn oude klasgenoot en raakte ik nieuwsgierig naar zijn fascinatie voor dit beroep.

Ik kwam erachter dat de accountancy veel meer was dan enkel de processen van de klant begrijpen en dat het ‘iets met cijfers’ was. Het netwerk binnen de accountancy is onwijs groot en de flexibiliteit, de verschillende bedrijven en het reizen spraken mij aan. Ik kon mijn liefde voor cijfers combineren met een beroep waarbij ik zelfs nog sociaal kon blijven door samen te werken binnen teams en veel klantgesprekken te houden. Het vooroordeel dat accountants saai zijn, is outdated.”

Hoe is het voor jou om de beroepseed af te leggen?

“Na het ontvangen van mijn postmasterdiploma en mijn RA-diploma per post vond ik het fijn om toch een officiële bijeenkomst virtueel bij te wonen waarin de eed werd afgelegd. Het is een bijzonder moment na een lang opleidingstraject. Hierbij stond ik stil bij mijn verplichtingen als accountant door een belofte te maken. Ik zal mij volledig inzetten om mij hieraan te houden.”

Waar werk je en wat is je functie daar?

“Mijn carrière begon in 2015 bij KPMG in Enschede. Na bijna tweeënhalf jaar maakte ik de overstap naar PwC. Hier werk ik inmiddels bijna vier jaar. Binnen PwC heb ik de functie senior associate 2 en vind ik het onwijs leuk om samen te werken met de collega’s die ik de afgelopen jaren heb leren kennen.”

Wat maakt het bijzonder om daar te werken?

“PwC vindt diversiteit erg belangrijk en je wordt snel opgenomen binnen de teams. De collega’s zijn vriendelijk, gezellig en soms prettig gestoord. Er wordt aandacht besteed aan het welzijn van een ander en care is één van de kernwaarden van PwC. De groei die je meemaakt in deze organisatie is onwijs mooi, zowel op professioneel als persoonlijk gebied.”

Heb je een specialisatie of zijn er thema’s waar je je bijzonder in interesseert?

“Binnen de audit ben ik gespecialiseerd in de healthcare-sector, waarbij ik met name de care-zijde interessant vind. Ik lag vroeger veel in het ziekenhuis en wilde graag dokter worden, uiteraard op aandringen van mijn moeder. Ik vond de zorg altijd al interessant en vind het heel bijzonder om dit te kunnen combineren met mijn werk als accountant.”

Wat is je leeftijd?

“Ik ben 28 jaar jong.”

Wat zie je jezelf over tien jaar doen?

“Sinds het vmbo maakte ik nooit plannen voor de lange termijn. Ik stelde mijzelf jaarlijkse doelen zodat ik mij bleef ontwikkelen. Momenteel zit ik goed op mijn plek bij PwC en wil ik mij aankomend jaar ontwikkelen om stappen te zetten richting de functie manager. Of ik over tien nog bij PwC werk zullen we in de toekomst zien. Misschien vind ik de ultieme droombaan binnen Ajax of open ik mijn eigen restaurant. Kortom, tien jaar is nog ver weg en er zullen altijd nieuwe passies ontstaan. Voorlopig blijf ik nog bij PwC want ik ben hier nog lang niet uitgeleerd en ik wil graag mijn kennis delen met mijn coaches met wie ik veel plezier heb.”