Eed van de week: Karo Merx

Vrijdag 8 oktober legde Karo Merx de beroepseed af. “De start van mijn carrière als accountant.” Karo werkt bij ABAB accountants en adviseurs. In de Eed van de week stelt zij zich voor.

Karo Merx_nieuwsbrief.jpg

Hoe heb je besloten accountant te worden? Was er een doorslaggevend moment?

“Mijn schoolcarrière startte op het vmbo met als hoofdvak consumptieve beroepen. Daarna volgde ik de opleiding horecaondernemer/-manager. Hier merkte ik dat ik de economische vakken en het opstellen/analyseren van bedrijfsplannen interessanter vond dan de overige vakken. Op advies van mijn economiedocent nam ik een kijkje op de hbo accountancy-opleiding. Dit sprak me enorm aan en zo is het balletje gaan rollen. Wat mij aansprak is dat ik de mogelijkheid heb om mee te kijken in de keukens van verschillende bedrijven. Wie wil dat nou niet?

Ook de maatschappelijke rol van de accountant, de slag naar transparantie en de belangen van ophoging van de kwaliteitsnormen wat nu erg gaande is in het beroep spreken me erg aan. Het ‘stoffige imago’ van de accountant is niet meer van toepassing. Dit alles sluit ook nagenoeg aan met mijn eigen normen en waarden en hoe ik ben.”

Hoe is het voor jou om de beroepseed af te leggen?

“Het afleggen van de beroepseed zie ik als afronding van mijn opleidingstraject en een start van mijn carrière als accountant.”

Waar werk je en wat is je functie daar?

“Ik startte in mei 2017 bij ABAB accountants en adviseurs. Hier ben ik van junior assistent accountant doorgegroeid naar aankomend accountant. Daarnaast volg ik binnen ABAB het Young Professional Program.”

Wat maakt het bijzonder om daar te werken?

“Naast de gedreven begeleiding van praktijkbegeleiders, is het Young Professional Program dat ABAB biedt een echte aanvulling op de vorming tot beroepsbeoefenaar. Het hielp me en helpt nog steeds in de ontwikkeling van mijn soft skills en communicatieve vaardigheden die enorm belangrijk zijn in ons beroep.”

Heb je een specialisatie of zijn er thema’s waarin je je bijzonder interesseert?

“Binnen ABAB ben ik werkzaam in het agro-team. Door de vele wet- en regelgeving in de agro maakt het mijn werk vaktechnisch erg interessant. Door de vele bijzondere en uitzonderlijke regels dien ik op andere manieren risicogericht samen te stellen.”

Wat is je leeftijd?

“Ik ben dit jaar dertig geworden en het voelt nog steeds als een dingetje.”

Wat zie je jezelf over tien jaar doen?

“Dat is een goede vraag… Ik hoop dat ik dan nog steeds zo nieuwsgierig en leergierig ben als nu. Een actueel onderwerp binnen de branche is goede werk-privébalans. Ik hoop dat ik over tienjaar die balans heb gevonden en steeds met plezier naar het werk ga. In de toekomst wil ik me nog verder specialiseren in de agrarische sector om een echte sparringpartner te zijn voor mijn klanten.”