Eed van de week: Maureen Voorn

Vrijdag 7 mei legde Maureen Voorn de beroepseed af. “Een aankondiging dat ik een nieuwe uitdaging in mijn carrière heb aangenomen.” Maureen werkt bij de Centrale Landsaccountantsdienst in Suriname. In de Eed van de week stelt zij zich voor. 

NBA_LinkedIn_eed van de week_Maureen Voorn_600x389.jpg

Hoe heb je besloten accountant te worden? Was er een doorslaggevend moment?  

“Accountancy was niet mijn eerste keuze. Op de Universiteit van Suriname rondde ik mijn studie bedrijfseconomie af en wilde graag in de marketing werken. De sollicitatiebrieven naar met name hotels bleken tevergeefs. Ik werd door een medestudent van de universiteit, die toen al werkzaam was bij de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD), benaderd om te solliciteren naar het kantoor. In mei 2000 trad ik in dienst van de CLAD en raakte meteen geïnteresseerd in de controlewerkzaamheden van de overheid van Suriname, omdat het gevarieerd werk betreft. Vooral de bijzondere onderzoeken (zoals fraude) zijn een grote uitdaging.  

Mijn hbo accountancyopleiding duurde wel een tijd. Ik heb een gezin en mijn twee kinderen waren toen nog heel jong. Het was een uitdaging om werk en studie te combineren met het gezinsleven. Gelukkig kon ik alle deelopleidingen in Suriname afronden. De accountancyopleiding in Suriname kende ook enkele uitdagingen. Het vereist als student veel doorzettingsvermogen. Het hbo-examen en veel post-hbo-examens zijn Nederlandse examens. 

Het doorslaggevende moment om accountant te worden was het aanbod dat ik kreeg van de toenmalige manager van de CLAD om accountancy te gaan studeren en zo een bijdrage te kunnen leveren aan het opheffen van het tekort aan accountants bij de overheid van Suriname. Het werk van de accountant vond ik steeds interessanter worden en ik streefde ernaar om mijn werk steeds beter uit te voeren. Deze drang werd nog sterker toen ik controleleider werd in 2010 en ik samen met de registeraccountant extra werkzaamheden mocht uitvoeren, waarbij ik op de hoogte moest zijn van de regelgeving die betrekking heeft op het accountantsberoep.” 

Hoe is het voor jou om de beroepseed af te leggen? 

“Het afleggen van de eed ervaarde ik als een aankondiging dat ik een nieuwe uitdaging in mijn carrière heb aangenomen en dat ik mij bij de uitoefening van mijn werk steeds bewust moet zijn van hetgeen ik heb beloofd.”  

Waar werk je en wat is je functie daar? 

“Ik ben als ambtenaar werkzaam bij de Centrale Landsaccountantsdienst in Suriname. Ik ben vanaf 2010 controleleider.” 

Wat maakt het bijzonder om daar te werken? 

“Bij de CLAD heerst een prettige sfeer. Vanaf mijn indiensttreding ga ik goed om met mijn collega’s. Er is een diversiteit aan werkzaamheden en de directie heeft altijd een luisterend oor voor de medewerkers.” 

Heb je een specialisatie of zijn er thema’s waar je je bijzonder in interesseert? 

“Ik heb geen specialisatie, maar ik ben wel geïnteresseerd in verbetering van de corporate governance-stuctuur van de verschillende overheidsinstanties en controleafdelingen van de ministeries.” 

Wat is je leeftijd? 

“Ik ben 47 jaar.” 

Wat zie je jezelf over tien jaar doen? 

“Over tien jaar ben ik al dicht bij de wettelijke pensioengerechtigde leeftijd van Suriname. Ik zal mij in de resterende periode van mijn carrière inzetten voor verbetering van de corporate governance-structuur en verbetering van de verslaggeving van de overheidsinstanties. In 2018 heeft Suriname de Wet op de jaarrekening aangenomen en in 2019 de nieuwe comptabiliteitswet van Suriname. De implementatie moet nog goed worden geregeld. Ik zou daaraan een bijdrage willen leveren.