'Extra discipline in organisatie' door assurance op NFI

Waarom heeft NN Group gekozen voor assurance bij niet-financiële informatie door de accountant? "De reden daarvoor is heel simpel. Het leidt tot extra discipline in de organisatie." Dat zegt Hans Schoen, commissaris en voorzitter van de auditcommissie bij NN Group, in een interview op het Dashboard Accountancy.

"Als je weet dat er een externe accountantscontrole op gegevens die intern verzameld worden gaat plaatsvinden zet dat extra druk op de organisatie om te zorgen dat het op een efficiënte en betrouwbare manier voor elkaar komt. Processen worden beter ingebed in de organisatie", aldus Schoen.

Een semantische discussie over financieel versus niet-financieel is aan hem niet besteed. "Ik ben een enorme pleitbezorger voor het vervangen van het begrip niet-financiële informatie. De term suggereert dat het een los staat van het ander. Terwijl alle informatie die nu zogenaamd niet-financieel is op termijn effect heeft op financiële informatie. Alleen kun je de resultaten niet direct in euro's uitdrukken. Ik heb zelf geen andere term paraat, maar de huidige terminologie dekt de lading niet."

Het interview met Hans Schoen is de laatste in een serie artikelen over het belang van niet-financiële informatie en de rol van de accountant daarbij. Eerder verschenen interviews met Paul Koster, directeur van European Investors-VEB, Angélique Laskewitz, directeur van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO), hoogleraar auditing Dick de Waard en Jessica Boekhoudt, senior consulent bij Sustainalize, en een onderzoek naar rapportage en assurance van niet-financiële informatie bij AEX- en AMX-ondernemingen over boekjaar 2019.