'Tegenwoordig is tachtig procent van de waarde van een bedrijf ongrijpbaar'

De accountant moet - meer dan nu het geval is - een onderneming in de context van haar omgeving beoordelen. Dat zegt Paul Koster, directeur van European Investors-VEB, in een interview op het Dashboard Accountancy over het belang van niet-financiële informatie en de waarde van assurance daarbij.

"Ik hamer er op dat de niet-financiële informatie ook door de accountant bekeken moet worden. Als hij zich daarover niet buigt kan hij eigenlijk ook geen oordeel vormen over de waardering van de balans. Dat moet verder gaan dan alleen assurance op duurzaamheidsdoelen. Ik wil een goedkeuring waarbij de accountant de consistentie van alle maatregelen beoordeelt", stelt Koster.

"Ken de onderneming en haar omgeving. Dat klinkt heel eenvoudig, maar in de praktijk steken accountantskantoren daar niet genoeg tijd in. Terwijl het geen onmogelijke opgave voor een accountant is. Hij heeft een brede klantenportefeuille met soortgelijke bedrijven. Dan ben je in staat op geaggregeerd niveau een overzicht te geven van een industrie. Waar zitten de zwakheden? Wat zijn de grote thema's? Hoe stelt de politiek zich op? Als ik nu jong was zou ik daar als accountant mee beginnen."

Het interview is vandaag gepubliceerd op het dashboard, samen met een artikel over de huidige praktijk bij AEX- en AMX-ondernemingen als het gaat om rapportage van niet-financiële informatie. Daaruit blijkt onder meer dat over boekjaar 2019 48 van de 50 ondernemingen duurzaamheidsinformatie rapporteren. Meer dan de helft van deze beursfondsen verstrekt aan de accountant een afzonderlijke opdracht om assurance te verstrekken bij de niet-financiële informatie.

Daarnaast is ook een interview geplaatst met Angélique Laskewitz, directeur van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). "Zodra de toetsing van het niet-financiële verslag door een externe autoriteit verplicht wordt volgt de accountant vanzelf. Het is een kwestie van tijd", meent Laskewitz. "De ontwikkeling wordt ook aangejaagd door bedrijven waarvan de directie uitdraagt dat duurzaamheid onderdeel is van de strategie. Als het bestuur eensgezind is wordt het normaal."

Het Dashboard Accountancy is begin 2019 opgezet door de NBA en de oob-accountantskantoren om kwaliteitsprestaties van accountantskantoren zichtbaar te maken en maatschappelijk belanghebbenden aan het woord te laten over de verwachtingen die zij hebben over de rol van de accountant.