"Vorig jaar ging het symposium over crisismanagement. Wie had toen gedacht dat we daar een jaar later midden in zaten?" opende gastheer Bart van Loon van KPMG het symposium. "Het thema Scenarioplanning is dan ook niet geheel toevallig gekozen", voegt dagvoorzitter Leen Paape daaraan toe. De kernvraag van vandaag: hebben we voldoende weerstandsvermogen?

"Michiel de Ruyter deed al aan scenariodenken", begint keynote speaker Paul de Ruijter zijn betoog. "Op het strand besprak hij met zijn scheepslui wat te doen als de wind draaide of als de vijand aanviel. Scenariodenken is niet nieuw." Met alleen een scenario ben je er echter nog niet zegt de scenario based strategy auteur, consultant en docent. Welke signaalfuncties heb je om zicht te houden op de veranderende wereld, welke opties zijn er tot je beschikking en wat doe je als het scenario écht uitkomt: kun je daadwerkelijk snel schakelen? Voor het operationele team is het daarom van belang dat het geoefend heeft met en voorbereid is op de scenario's. Organisaties die dit hebben gedaan, waren sneller op de been. Ook al waren de scenario's niet exact zoals de werkelijkheid, bepaalde opties konden toch worden benut om deze crisis het hoofd te bieden.

Ook tijdens dit online symposium werd een actieve bijdrage van de deelnemers verwacht. In break-outgroepen bespraken de aanwezige CAE's en commissarissen diverse stellingen over scenarioplannen.

Op de foto: voorzitters Daco Daams (LIO) en Jantien Heimel (IIA)
Op de foto: Bart van Loon (links) en Leen Paape (rechts)
Op de foto: Paul de Ruijter