Young profs over inzet technologie: 'Maakt werk alleen maar leuker'

Is de accountancy voor jongeren nog wel een aantrekkelijke, vooruitstrevende en innovatieve branche om in te werken? Wat is de invloed van digitale tools op de controle? Daarover ging de NBA op 23 april in gesprek met vijf young profs van Deloitte, Qwintess, KPMG, EY en PwC. Het verslag is vandaag geplaatst op het Dashboard Accountancy.

Het gesprek, dat vanwege de coronamaatregelen online werd gehouden, startte met de vraag hoe de young profs deze crisis ervaren en wat de invloed daarvan is op het contact binnen controleteams en met klanten. "Normaal zie je aan de lichaamstaal van een klant of collega of dat wat je zegt overkomt. Dat heb je nu niet. Het is lastiger een team leiden als je niet face to face kan communiceren. Ik hoop dat we snel terug kunnen naar de oude situatie", aldus een van de deelnemers.

Vervolgens werd gesproken over de digitale tools die kantoren gebruiken hoe dat de controle verandert. De young profs zijn het er over eens dat data-analyse kwaliteitsverhogend werkt. "In plaats van een steekproef van bijvoorbeeld vijftig facturen kun je nu alle data doorspitten en kun je de focus leggen op de outliers. En ook jouw aandacht richten op de echte bijzonderheden. Dan vind je veel zaken waar de klant geen weet van heeft." Die verdieping leidt ertoe dat klanten zeggen dat controleteams de spade dieper in de grond steken. "De volgende stap is dan ook echt continuous auditing", aldus een deelnemer.

De inzet van technologie maakt het werk aantrekkelijker, vinden de young profs. "Ik denk dat de controle meer en meer wordt geautomatiseerd. Dan blijven professional judgement, schattingsposten, going concern en frauderisico's over. Dat is niet erg. Het maakt het werk alleen maar leuker."

Het artikel is geplaatst op het Dashboard Accountancy, als tweede deel in een serie over de arbeidsmarkt en de aantrekkelijkheid van het accountantsberoep. Het dashboard is in 2019 opgezet om prestaties van openbare accountantskantoren zichtbaar te maken en bevat onder andere informatie over kwaliteitsbeleid, kernpunten in de uitgebreide controleverklaring, fraude, interne en externe inspecties en managementletterpunten.