Dilemma van de week: Er (g)een gat in zien

U bent werkzaam bij een mkb-accountant en heeft voor een klant recentelijk de aangifte IB over 2018 op moeten stellen.

Deze cliënt heeft een gokverslaving en altijd liquiditeitsproblemen. Aan de ex-partner van deze cliënt moet alimentatie betaald worden. Over het jaar 2018 heeft de cliënt door het vergokken van inkomsten, onvoldoende geld over gehouden om de afgesproken alimentatie aan de ex-partner te betalen. Hierdoor moest een aardig bedrag aan inkomstenbelasting worden voldaan. Cliënt kwam nu bij u met het verzoek om toch de totale alimentatie op te nemen als zijnde betaald, zodat de cliënt minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Hij heeft dit met zijn ex-partner overlegd en die stemt in. Die moet dus over het gehele bedrag (wat dus niet ontvangen is) inkomstenbelasting afdragen. De contactgegevens van de ex-partner zijn in uw bezit.

Wat doet u?

  1. Als deze ex-partners hun financiële zaken zo willen regelen en elkaar willen helpen dan vindt u dat prima. Het gaat erom dat de juiste hoeveelheid inkomstenbelasting wordt afgedragen.
  2. Dit klopt natuurlijk niet, je mag alleen maar aftrekken wat er is betaald. Derhalve kunt u niet ingaan op het verzoek.
  3. U geeft aan graag eerst in gesprek te willen gaan met cliënt en ex-partner om de mogelijke gevolgen goed duidelijk te maken. Hoe gaat de cliënt hier volgend jaar mee om? Zijn de financiële problemen dan wel opgelost? Maar u bent verder voornemens om het verzoek in te willigen.
  4. Anders, namelijk…

 Download de (vernieuwde) app en vul uw antwoord in.