Slotwoord dilemma: Happy Financial Marjan Heemskerk over 'Wapperen met je bonuskaart'

Een zoon die graag wat extra's wil bijverdienen voor zijn Playstation en een partner die een ietwat schimmige mogelijkheid aandraagt om dit voor elkaar te krijgen, gebruikmakend van de loyaltykaart bij de bouwmarkt waar jullie zoon in de vakantie werkzaam is. Wat zou jij doen wanneer je met dit dilemma geconfronteerd wordt? Dat is het dilemma dat deze keer centraal staat in het video-slotwoord van Marjan Heemskerk.

Wapperen met je bonuskaart

Wat is de kern van dit dilemma? Je minderjarige zoon heeft een vakantiebaan als kassamedewerker in een bouwmarkt. Klanten kunnen met een loyaltykaart korting krijgen en punten sparen waarmee je spaart voor gratis luxeartikelen.

Je zoon vertelt onder het avondeten dat er veel klanten zijn die geen gebruik maken van de loyaltykaart en daarmee niet alleen korting mislopen, maar ook niet sparen voor de gratis luxeartikelen.

Daarop stelt je partner voor dat jullie zoon de loyaltykaart van thuis meeneemt en deze scant bij het afrekenen van de klanten. Op deze manier krijgen de klanten wél de korting en spaart jullie zoon sneller voor zijn Playstation die je met de punten van de loyaltykaart kunt kopen.

Je zoon is direct enthousiast, maar jij zelf iets minder. Wat doe je?

  • Optie 1: Je moedigt deze handelswijze aan.
  • Optie 2: Je legt uit dat deze handelswijze als fraude kan worden aangemerkt en dat dit niet verstandig is.
  • Optie 3: Je maakt de loyaltykaart onvindbaar zodat je partner geen gezichtsverlies hoeft te lijden.
  • Optie 4: Iets anders, namelijk…

De volgende opties zijn ook voorgelegd aan de gasten. In deze video zijn te zien prof. Dr. Paul Schnabel, voormalig Eerste Kamerlid en socioloog en Marjolein Karels, master student finance Tilburg University.

Duidelijk beeld

Prof. Dr. Paul Schnabel zou gaan voor de tweede optie, waarbij hij tevens aan de zoon zou aangeven dat bij een controle van de kassa's zowel zijn baan als zijn reputatie op het spel staan. Hiermee laat hij duidelijk het eigen belang van de zoon naar voren komen, zodat de zoon dit zelf ook niet meer zou willen vanwege de risico's die hij hiermee loopt.

Studente Marjolein Karels kiest voor optie 3 met als voornaamste reden om hiermee de confrontatie met de partner uit de weg te gaan. De stemmers voor de derde optie zijn in de minderheid bij dit dilemma, want slechts 1% koos voor deze optie.

Daarentegen kiest een duidelijke meerderheid van de stemmers in de NBA DilemmApp voor de tweede optie (90%). In de aanvullende reacties die gegeven worden, komt ook een aantal keer duidelijk naar voren dat men de zoon zou aanraden om met de leidinggevende hierover te spreken. Wat zijn de interne procedures hieromtrent en of is het mogelijk om de eigen loyaltykaart mee te nemen?

Met een stem op de tweede optie worden verschillende belangen gediend, zowel het persoonlijke, organisatie als maatschappelijk belang. Een keuze voor de eerste of derde optie ziet met name toe op een persoonlijk belang in dit dilemma.

Zelf je mening geven over een dilemma?

Iedere maand is er een nieuw dilemma en een nieuwe video waarin Marjan Heemskerk – the happy financial - het dilemma toelicht en de mening van anderen vraagt omtrent dit dilemma. Wil je zelf je mening geven in een van deze video's? Geef je dan op via aib@nba.nl.