Buurtgenoten

Hoe kan een online buurtplatform voor een dilemma zorgen? Daar kom je achter wanneer je een oproep doet voor iemand die wat klusjes voor in huis kan doen. Je krijgt een aanbeveling van een buurtgenoot voor iemand die deze klusjes voor je kan doen. Al snel kom je erachter dat het gaat om een collega die al enige tijd in de ziektewet zit vanwege vermeende gezondheidsproblemen.

Wat ga je doen? In de DilemmApp kun je kiezen uit de volgende opties:

  1. Eigenlijk vind ik dat ik me hier niet mee moet bemoeien, maar vraag wel aan de collega via het buurtplatform hoe het nu met hem gaat. Mocht er iets niet kloppen, dan hoop ik dat de collega zich betrapt voelt en stopt met de nevenwerkzaamheden of weer aan het werk gaat.
  2. Ik vind dit niet kunnen: ziek is ziek. Ik stuur een mail met mijn bevindingen aan de afdeling HR.
  3. Ik laat de collega weten dat ik op basis van een positieve aanbeveling graag een afspraak wil maken voor het verrichten van een aantal klusjes.
  4. Iets anders, namelijk...

De volgende opties zijn ook voorgelegd aan de gasten. In deze video zijn te zien prof. dr. Leen Paape RA RO CIA hoogleraar corporate governance Nyenrode Business Universiteit, meester Leonie van der Grinten, strafrechtadvocaat en prof. dr. Paul Schnabel, voormalig Eerste Kamerlid en socioloog.

Verdeelde meningen

Prof. dr. Leen Paape RA RO CIA kiest voor de eerste optie. De tweede optie, waarbij wordt gesteld dat 'ziek is ziek', vindt hij in deze situatie te rigide. Hij zou hierbij juist inzetten op het veranderen van het gedrag van de collega. De collega zou moeten inzien dat zijn gedrag op zijn minst bijzonder te noemen is en daarmee hoopt Leen Paape dat deze persoon stopt met de nevenactiviteiten of weer aan het werk gaat.

Van de stemmers in de NBA DilemmApp sluit 46% zich aan bij deze keuze. Met een keuze voor deze eerste optie worden zowel het organisatie als het maatschappelijk belang gediend.

Meester Leonie van der Grinten zou in gesprek gaan met de betreffende collega. Het kan namelijk gaan om bijvoorbeeld een burn-out. Ook kan het zijn dat er afspraken zijn gemaakt met de collega over werkzaamheden die hij mag uitvoeren waarbij hij juist meer met zijn handen bezig is. Wanneer je echter weet dat een collega in de buurt klusjes verricht, terwijl hij dan in feite ook aan het werk zou kunnen, is iets waar Leonie van der Grinten zich niet prettig bij zou voelen.

In de DilemmApp viel deze keer op dat een percentage van 22% ook koos voor de vierde optie en daarbij een reactie heeft achtergelaten. De meeste reacties zien toe op het in gesprek gaan met de collega, met name vanuit de achterliggende gedachte dat je niet weet waarom iemand is ziekgemeld.

De derde geïnterviewde in deze video is prof. dr. Paul Schnabel, hij zou adviseren om op afstand te blijven. Je bent namelijk niet de leidinggevende, maar een collega. Pijnlijk en vervelend is het zeker wel, maar toch is zijn advies om hier verder niets mee te doen. Dit verandert op het moment dat je de baas bent, dan is ingrijpen noodzakelijk.

Zowel de eerste en tweede optie dienen voornamelijk het organisatie en maatschappelijk belang. Een stem op de derde optie, waarbij je de collega inhuurt voor de klusjes, dient uitsluitend het persoonlijk belang.

Mijn persoonlijke mening – ga het gesprek aan

Ik vond het zelf opvallend dat er een groot aantal stemmers (28%) gaan voor de tweede optie en HR contacteren over de bevindingen. Ik sluit in dit geval namelijk aan bij de mening van meester Leonie van der Grinten.

Je weet niet waarom die collega thuiszit en welke afspraken er zijn gemaakt. Als collega is dat niet aan jou om daar op die manier actie op te ondernemen. Dit verandert natuurlijk zodra je de leidinggevende bent van deze collega, zoals prof. dr. Paul Schnabel terecht aanhaalt.

Zelf je mening geven over een dilemma?

Iedere maand is er een nieuw dilemma en een nieuwe video waarin Marjan Heemskerk – the happy financial - het dilemma toelicht en de mening van anderen vraagt omtrent dit dilemma. Wil je zelf je mening geven in een van deze video's? Geef je dan op via aib@nba.nl.

De NBA DilemmApp kun je gratis downloaden.