Data Science, het nieuwe themanummer voor accountants (in business)

In dit themanummer treft u interessante artikelen en interviews aan over Data Science en aanverwante technologieën. Het gedrukte nummer is vorige week in de bus gevallen bij de NBA-leden werkzaam als accountants in business, maar bevat ook waardevolle informatie voor onze gehele beroepsgroep.

Het thema Data Science is zeer urgent. Algemeen wordt aangenomen dat ontwikkelingen op het gebied van robotisering, process mining, data analytics en dergelijke een enorme impact zullen hebben op het financiële werkveld. Het is dan ook ontnuchterend vast te stellen dat deze ontwikkelingen de financiële functie nog niet echt hebben bereikt. Dat is in ieder geval het beeld dat ontstaat uit het onderzoek van Verbeeten, Heinen en Vroling.

De beperkte adoptie van deze moderne technologieën heeft misschien te maken met een gebrek aan benodigde kennis. Dat is de kernboodschap van Bouwens.

Wie het lastig vindt om de weg naar de collegebanken terug te vinden, kan te rade gaan bij het artikel van Vaassen. Vaassen geeft een handzaam overzicht van het aanbod aan data science-opleidingen voor financieel professionals.

En wie onmiddellijk zijn of haar kennis wil bijspijkeren van de blockchaintechnologie als een van de meest zichtbare exponenten van de digitale transformatie, kan terecht bij Vaassen en Van Beijsterveld. Zij bespreken de mogelijkheden en beperkingen van deze technologie, waarbij ze ook ingaan op de technische aspecten.

De toepassing van data science mag dan schoorvoetend op gang komen, organisaties die ermee experimenteren plukken daar vaak nu al de vruchten van. Carolina Wielinga legt uit hoe nieuwe technologie haar functie van CFO bij BDR Thermea Group heeft  veranderd.

Voor BDO is data analytics inmiddels cruciaal, Alexander Leppink en Richard van der Pool vertellen waarom.

En ook een data scientist mag in dit tijdschrift niet ontbreken. Evelien Visser werkt als echte bèta tussen de alfa’s van Group Audit bij ABN Amro: hoe kan zij internal auditors efficiënter laten opereren?