Vakantiedilemma van de week: Recept voor ellende

U bent eigenaar van een mkb-kantoor en ouder van een thuiswonende studerende dochter van 21. Op een dag komt uw dochter thuis met de mededeling dat zij met een vriendin een poffertjeskraam heeft gekocht om in de zomervakantie geld bij te verdienen op festivals en zomermarkten.

Direct naar het slotwoord ↓↓

Alle verkopen zullen contant worden afgerekend. De verkoper van de poffertjeskraam kocht de benodigdheden altijd via verschillende facturen in. Een deel van de omzet gaf hij niet aan bij de belastingaangifte en een deel van de inkoopfacturen werd niet geboekt.

Hij heeft aan uw dochter en haar vriendin de goede verhoudingen van inkoop en opbrengst aangeven. Ze kunnen zijn methode zo overnemen. Uw dochter is dolenthousiast, haar droom om een jaartje in het buitenland te studeren zal uitkomen door deze onderneming.  

Wat doet u?

  1. Ik bemoei me er niet mee zolang mijn hulp niet gevraagd wordt bij de administratie of de belastingaangifte.
  2. Ik eis dat er een juiste en volledige belastingaangifte wordt gedaan.
  3. Ik leg mijn dochter uit dat ik het prettig vind als er een juiste en volledige belastingaangifte wordt gedaan maar laat het verder aan haar over, ze is volwassen
  4. Iets anders namelijk………………

Slotwoord

'Wat zou jij doen als je voor dit dilemma stond?' Dat is de vraag die centraal staat in de NBA DilemmApp. Geen goed of fout antwoord, maar het startpunt voor een discussie. Want iedere financial komt in zijn of haar carrière wel eens voor een dilemma te staan.

Maandelijks bespreekt Marjan Heemskerk – the happy financial – voor de NBA een nieuw dilemma en vraagt de mening van anderen daarbij.

De genoemde opties zijn ook voorgelegd aan twee gasten: prof. dr. Paul Schnabel, voormalig eerste kamerlid en socioloog, en Marjolein Karels, master student finance Tilburg University.

De meningen zijn verdeeld
Paul Schnabel gaat voor optie 3, met als voornaamste reden dat de dochter volwassen is. Kanttekening hierbij is wel dat je aangeeft bij je dochter dat je in de problemen kunt komen als een onjuiste of onvolledige aangifte wordt gedaan. Ook studente Marjolein Karels gaat voor optie 3. Eisen bij jongvolwassenen dat bepaalde dingen zo nu eenmaal gedaan moeten worden heeft weinig zin en resulteert vaak juist in het tegenovergestelde.

Het merendeel van de stemmers in de NBA DilemmApp gaat ook voor optie 3 (67 procent) en hierbij wordt met name het persoonlijk belang gediend. De optie waarbij met name het organisatiebelang wordt gediend, is verreweg de minst gekozen optie. Dit is namelijk optie 1 (je er niet mee bemoeien, 2 procent van de stemmen). Een ruime kwart van de stemmers kiest voor de tweede optie, waarbij een juiste en volledige belastingaangifte wordt geëist. Bij de keuze voor deze optie worden verschillende belangen gediend, namelijk het persoonlijke, maatschappelijke en organisatie belang.

Geef ook je mening in de NBA DilemmApp

Hoe kijk jij aan tegen dit dilemma? Wil je hierover mee discussiëren en elke maand een nieuw dilemma ontvangen? De NBA DilemmApp kun je gratis downloaden. Wil je zelf je mening geven in een van deze video's? Geef je dan op via aib@nba.nl.

Elke accountant heeft wel eens te maken met dilemma’s in het werk: kwesties waarbij tegenstrijdige belangen spelen en waarbij je een morele afweging moet maken. We helpen accountants bij veelvoorkomende lastige situaties met een app: de DilemmApp. De DilemmApp begon als app voor accountants in business, maar vanaf nu zullen ook dilemma's voor openbaar en interne- en overheidsaccountants geplaatst worden. Hieronder vindt u de links naar downloads van de app in uw store.