Vakantiedilemma van de week: Recept voor ellende

U bent eigenaar van een mkb-kantoor en ouder van een thuiswonende studerende dochter van 21. Op een dag komt uw dochter thuis met de mededeling dat zij met een vriendin een poffertjeskraam heeft gekocht om in de zomervakantie geld bij te verdienen op festivals en zomermarkten.

Alle verkopen zullen contant worden afgerekend. De verkoper van de poffertjeskraam kocht de benodigdheden altijd via verschillende facturen in. Een deel van de omzet gaf hij niet aan bij de belastingaangifte en een deel van de inkoopfacturen werd niet geboekt.

Hij heeft aan uw dochter en haar vriendin de goede verhoudingen van inkoop en opbrengst aangeven. Ze kunnen zijn methode zo overnemen. Uw dochter is dolenthousiast, haar droom om een jaartje in het buitenland te studeren zal uitkomen door deze onderneming.  

Wat doet u?

  1. Ik bemoei me er niet mee zolang mijn hulp niet gevraagd wordt bij de administratie of de belastingaangifte.
  2. Ik eis dat er een juiste en volledige belastingaangifte wordt gedaan.
  3. Ik leg mijn dochter uit dat ik het prettig vind als er een juiste en volledige belastingaangifte wordt gedaan maar laat het verder aan haar over, ze is volwassen
  4. Iets anders namelijk………………

Over de DilemmApp

Elke accountant heeft wel eens te maken met dilemma’s in het werk: kwesties waarbij tegenstrijdige belangen spelen en waarbij je een morele afweging moet maken. We helpen accountants bij veelvoorkomende lastige situaties met een app: de DilemmApp. De DilemmApp begon als app voor accountants in business, maar vanaf nu zullen ook dilemma's voor openbaar en interne- en overheidsaccountants geplaatst worden. Hieronder vindt u de links naar downloads van de app in uw store.