'Rode vlaggen’: bundel over ‘frauderisico's ontdekken en melden'

Accountant.nl publiceert een nieuwe uitgave over 'Rode vlaggen: frauderisico's ontdekken en melden'. De nieuwe publicatie is gratis voor NBA-leden en andere geïnteresseerden.

De uitgave Rode vlaggen put uit rechtspraak over gevallen van fraude waarin accountants een rol speelden. De bundel is de opvolger van de succesvolle uitgave Uitglijders en is volledig gewijd aan het thema fraude.

Groen en rood

Rode vlaggen gaat, anders dan Uitglijders, niet alleen in op tuchtrechtspraak, maar ook op straf- en bestuursrechtspraak. Bovendien zijn niet alleen zaken geselecteerd waarin accountants een steek lieten vallen, maar ook uitspraken over zaken waarin de accountant het goed heeft gedaan.
Voorbeelden van thema's die aan de orde komen:

  • contanten en kas;
  • geknoei met cijfers;
  • belastingkwesties.

Bij elke besproken uitspraak staat een aantal rode en groene vlaggen. Om het zoeken naar zaken te vergemakkelijken zijn deze vlaggen in overzichten aan het einde van de bundel thematisch gerangschikt.

Auteur van Rode vlaggen is juridisch journalist Lex van Almelo, die onder meer al jaren de tuchtrechtsamenvattingen schrijft voor deze site.

Spitsuursessies

De NBA organiseert in april drie 'spitsuursessies' voor mkb-accountants, waarin aandacht wordt besteed aan Rode vlaggen. Deze sessies vinden plaats op:

  • dinsdag 17 april in Zwolle;
  • woensdag 25 april bij de NBA in Amsterdam;
  • donderdag 26 april in Vught.

Aanmelden voor één van de spitsuursessies

Pdf-versie

Van het boek is ook een pdf-versie beschikbaar. Daarin zijn links opgenomen naar regelgeving, uitspraken op Rechtspraak.nl en tuchtrechtsamenvattingen op Accountant.nl.

Met deze publicatie stimuleert de NBA de implementatie van maatregel 6.2 uit het rapport 'In het publiek belang'. De vijfde bijeenkomst van het Platform Leren van toezicht (mei 2018) gaat verder met het thema fraudebestrijding o.a. gebaseerd op de casussen uit Rode Vlaggen.