Daardoor bedroeg het gemiddelde belastingpercentage niet 23% maar 17%. In Frankrijk en Duitsland, waar uw bedrijf de grootste omzet maakt, is daardoor minder belasting afgedragen. Inmiddels heeft de Telegraaf deze gang van zaken breed uitgemeten in een pittig artikel.

Wat doet u?

  1. U doet niets.
  2. U gaat de werkwijze bespreken met uw CEO en Raad van Commissarissen.
  3. U gaat zich hard maken voor aanpassing van de constructie.
  4. U initieert een persbericht waarin u uitlegt waarom de constructie prima kan.

Slotwoord

Het dilemma Belastingvlucht wordt niet per se ervaren als een dilemma aangezien 86% van de deelnemers heeft gekozen voor de optie om de werkwijze te bespreken met de CEO en RvC. Wat zegt dit?

Het bespreken van de werkwijze van het Tech-bedrijf is een heel veilige keuze: er wordt in ieder geval geen stelling genomen in deze antwoordoptie. Het resultaat van het gesprek met de CEO en RvC zou kunnen zijn dat zij deze constructie in stand willen houden. Wat vinden de deelnemers die voor deze antwoordoptie hebben gekozen nu zelf van deze situatie? Wat zegt het eigen moreel kompas? Wordt overwogen om toch maar niet in dienst te treden?

De overige percentages liggen trouwens heel erg dicht bij elkaar: 5% doet niets, 4% gaat zich hard maken voor aanpassing van de constructie en 4% initieert een persbericht. Deze uitslagen zijn eigenlijk, ondanks de minimale omvang, interessanter. Zelfs de keuze om niets te doen is voer voor discussie omdat de kwestie publiciteit krijgt. Het is in ieder geval belangrijk om te realiseren dat deze situatie niet alleen afbreuk kan doen aan de reputatie van het bedrijf maar ook aan de eigen reputatie. In dat kader had de antwoordoptie 'u slaat het aanbod om voor deze organisatie te mogen werken af' niet misstaan.