KvK: 'Informeer bij accountant over digitaal deponeren'

De Kamer van Koophandel adviseert binnenkort middelgrote ondernemingen om contact op te nemen met hun accountant of softwareleverancier om te controleren of deze is voorbereid op digitaal deponeren.

Vanaf boekjaar 2017 moeten de meeste middelgrote ondernemingen hun jaarrekening digitaal deponeren via Standard Business Reporting (SBR). Dat betekent dat ook de controleverklaring digitaal wordt en de ‘natte’ handtekening’ vervangen wordt door een digitale handtekening (SBR-Assurance).

Alle middelgrote ondernemingen ontvangen hierover binnenkort een brief van de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel adviseert ondernemers om zich voor te bereiden en te informeren of de accountant, of zijn softwareleverancier, voorbereid is op deze wijziging.

'Oudere jaarrekening niet via SBR'

In de brief van de Kamer van Koophandel wordt aangegeven dat ook de jaarrekeningen van vóór 2017 digitaal kunnen worden gedeponeerd met SBR. De NBA raadt dit echter af. "De NBA adviseert jaarrekeningen van voor 2017 nog op de 'oude' wijze te deponeren. De taxonomie van 2016 kent namelijk nog geen publicatiestuk middelgroot en de definitieve taxonomie voor boekjaar 2017 is er nog niet", aldus de NBA.

Meer informatie over het digitaal deponeren van de jaarrekening en de controleverklaring is te vinden in het NBA-Groenboek 'De accountant in een SBR-omgeving' en in een presentatie die de NBA vorige week heeft gegeven tijdens drie regionale voorlichtingsbijeenkomsten.

Verplichtstelling SBR

De verplichtstelling van SBR vindt plaats in verschillende fasen. De bedrijfsklasse micro en klein zijn verplicht om SBR te gebruiken vanaf boekjaar 2016. Middelgroot moet dit vanaf boekjaar 2017, behalve enkele uitzonderingen die in de NBA-presentatie worden beschreven. Voor grote ondernemingen gaat de SBR-verplichting in vanaf boekjaar 2019.