Tweehonderdste 'buitenlandse' accountant legt beroepseed af

De beroepseed is sinds juli door tweehonderd in het buitenland werkzame accountants afgelegd. Dat is één derde van de circa zeshonderd bij de NBA ingeschreven accountants die in het buitenland wonen of werken.

De eed wordt online via Facetime of Skype afgelegd door een belteam van de NBA. De eed werd afgenomen bij leden in onder andere België, Duitsland, de VS, Dubai, Indonesië, Singapore en Brazilië.

Skyline

Accountants die online de accountantseed afleggen laten weten blij te zijn dat de NBA deze mogelijkheid aanbiedt. Ook krijgt het belteam van de NBA krijgt door de inzet Skype of FaceTime vaak boeiende inkijkjes in de locaties waar leden verblijven.

"Nadat de eed was afgenomen bij een accountant in Dubai werd de camera gedraaid en kwam de prachtige skyline in beeld. We konden alle hoge gebouwen zien via ons telefoonscherm!”, aldus een lid van het NBA-belteam.

Ook stuit het belteam soms op praktische problemen bij het maken van de verbinding. "Nadat we meerdere keren hadden geprobeerd verbinding te maken via FaceTime bleek dat de dochter van de betrokken accountant druk aan het spelen was op de iPad. Om het volgende level te kunnen halen had zij continu ons gesprek weggedrukt."

In India is het afnemen van de beroepseed een bijzondere gebeurtenis.  De betrokken accountant nam de eed in het Engels af ten overstaan van zo'n vijftig collega’s. Na de woorden ‘So help me God’ kreeg hij een groot applaus.

Heeft u de beroepseed voor accountants al afgelegd?

De Verordening op de Beroepseed is per 1 juni 2016 van kracht. Alle AA’s en RA’s dienen deze eed af te leggen. Voor accountants woonachtig of werkzaam buiten Nederland biedt de NBA de gelegenheid de eed telefonisch af te leggen. Na aanmelding wordt u gebeld op door een bevoegde vertegenwoordiger van de NBA op een door u gewenst moment.