NBA-onderzoek transparantieverslagen 2013: Accountantskantoren zeggen meer over kwaliteitsbeheersing

De kwaliteit van de transparantieverslagen van accountantsorganisaties is verbeterd. De accountants geven meer informatie over de kwaliteitsbeheersing binnen hun eigen organisaties.

Dat blijkt uit onderzoek van beroepsorganisatie NBA naar de transparantieverslagen 2013 van grote, middelgrote en kleinere accountantsorganisaties.

Verbetering

Vooral de informatie over het kwaliteitsbeheersingssysteem en de naleving van de onafhankelijkheidsvoorschriften is duidelijk verbeterd ten opzichte van eerder onderzoek uit 2011. Ook wordt meer detailinformatie verstrekt over de gerealiseerde omzet. Van de grote kantoren laten vooral EY en PwC een flinke verbetering zien. Voor de middelgrote accountantsorganisaties geldt dit vooral voor Baker Tilly Berk en BDO.

De ingezette trend om ook inzicht te geven in kwaliteitsindicatoren, zoals het aantal opleidingsuren, personeelsverloop, aantal uren voor wettelijke controle-opdrachten of klanttevredenheid, heeft zich echter niet voortgezet. Bij vrijwel alle middelgrote en kleinere accountantsorganisaties ontbreekt informatie over zulke kwaliteitsindicatoren.

Code Accountantsorganisaties

De transparantieverslagen geven nog geen goed zicht op de naleving van de bepalingen in de Code Accountantsorganisaties. Deze Code is echter pas op 1 juli 2013 formeel in werking getreden. Grote accountantsorganisaties bieden hierover meer informatie dan de middelgrote en kleine accountantsorganisaties. Positieve uitzonderingen hierop zijn opnieuw BDO en Baker Tilly Berk.

NBA-onderzoek

Het NBA-onderzoek richt zich op gepubliceerde transparantieverslagen van accountantsorganisaties met een AFM-vergunning voor het mogen controleren van organisaties van openbaar belang (vooral beursfondsen en financiƫle instellingen). De transparantieverslagen van elf accountantsorganisaties zijn onderzocht: vier grote, vier middelgrote en drie kleinere organisaties.