Third party due diligence: weet jij écht met wie je zaken doet?

De NBA Kennisgroep Compliance organiseert op 1 december een kennissessie Third party due diligence: weet u écht met wie u zaken doet?

Waarom wordt er zoveel belang gehecht aan onderzoek van zakenpartners? Wat zijn de feitelijke verplichtingen, en met welke risico’s moet je rekening houden? En vooral: hoe organiseer je dat goed? Hoe kan ik aantonen dat bij ons de zaken goed op orde zijn? En hoe kan ik mijn collega’s overtuigen van het belang van een goede due diligence?

Zo maar een paar vragen die opkomen als het gaat om third party due diligence. Dit fenomeen is al jaren ingeburgerd in de financiële sector, maar levert desondanks nog wel eens discussie en onduidelijkheden op. Ook al is de wet- en regelgeving voor die sector sterk uitgekristalliseerd, toch zijn de risico’s nog steeds niet overal goed beheersbaar. Voor organisaties buiten de financiële sector, waar de wet- en regelgeving niet geldt, is dit fenomeen echter nog lastiger onder controle te krijgen. Ondertussen voeren banken de druk op bij hun klanten om aan te tonen dat ze ‘in control’ zijn. Hoe kunnen organisaties buiten de financiële sector hier goed mee omgaan, en hun risico’s uit samenwerking met derde partijen beheersbaar houden?

Tijdens dit webinar voert Ludo Block ons mee in zijn wereld van third party diligence. Aan de hand van pakkende voorbeelden uit de praktijk, zoals bij een grote onderneming in de agrarische sector, wordt de aanpak van het onderzoek uitgewerkt, en bespreken we tegen welke hindernissen je in de praktijk kunt aanlopen, en hoe die kunnen worden opgelost.

Ludo Block is o.m. zelfstandig consultant op het gebied van onderzoek, intelligence en compliance. Tijdens zijn loopbaan bij de Nederlandse politie vervulde hij recherchefuncties en was politieliaison in Moskou tussen 1998 en 2004. Na zijn overstap naar de private sector specialiseerde hij zich in (fraude)onderzoek. Van 2010 tot en met 2020 was hij director forensic bij Grant Thornton in Nederland. Ludo is gepromoveerd bestuurskundige, Certified Fraud Examiner (CFE) en Certified Information Privacy Professional (CIPP/E). Hij is tevens gastonderzoeker en lecturer op de universiteit Leiden.