Online Young Profs Arena: Marlies de Vries over werkdruk, cultuur en kwartiermaken

Ze was 14 jaar lang accountant bij PwC, maar is sinds 2011 onderzoeker aan Nyenrode. Straks rapporteert zij als 'Kwartiermaker' aan de minister van Financiën over wat er wel en niet goed gaat met de hervormingen binnen het accountantsvak. Kortom: op 30 juni staat Marlies de Vries centraal in de eerste online editie van de Young Profs Arena.

 

Eerder schreven de media uitgebreid over haar kritische bevindingen rondom de werkdruk van jonge accountants, na onderzoek samen met de NBA Young Profs. Aan Nyenrode is Marlies nauw betrokken bij de accountants- en controllersopleiding en doet ze onderzoek naar het 'professionele socialisatieproces' van jonge accountants.

Minister Hoekstra van Financiën benoemde haar tot lid van de Commissie Toekomst Accountancysector. Hoekstra nam veel aanbevelingen van die commissie over en benoemde Marlies tot een van de twee 'Kwartiermakers' voor het accountantsberoep. Aanjagers die als 'uitvoerder met gezond verstand' moeten zorgen dat maatregelen ook werkelijk worden uitgevoerd.

Pippi Langkous

Hoe komt een jonge openbaar accountant er toe om het glanzende kantoor te verruilen voor het onderzoekswerk aan een universiteit? Wat heeft de praktijk haar geleerd over waar het goed gaat en waar zaken anders moeten? Wat kunnen jonge accountants doen aan de werkdruk bij accountants, de 'omerta van het accountancypeloton'? Hoe blijft een CTA-lid overeind tussen partijen die graag hun belangen bij je komen verdedigen? Socrates en Pippi Langkous behoren tot haar helden, maar heeft ze ook voorbeelden binnen het vak? En wat verwacht Marlies van de komende drie jaar als kwartiermaker van het accountantsberoep en van de samenwerking met Chris Fonteijn?

Dat zijn enkele vragen die Accountant.nl-hoofdredacteur Marc Schweppe op 30 juni voorlegt aan Marlies de Vries, tijdens de eerste online Young Profs Arena. Een sessie, met uiteraard volop gelegenheid voor het stellen van vragen door de deelnemers.

Deze Arena is bestemd voor NBA Young Professionals, studenten en scholieren.