Young Profs: brein in balans

Donderdag 12 december is bijeenkomst 'Brein in balans' speciaal voor NBA Young Profs. Dr. Andreas Wismeijer (Tilburg University en Nyenrode Business Universiteit) geeft een lezing over hoe om te gaan met werkdruk en stress.

 

pe
2

Het einde van het jaar is in zicht. Het is tijd om de balans op te maken. Straks is er hopelijk tijd om wat gas terug te nemen. Zodat je in het nieuwe jaar in the busy season er weer helemaal voor kan gaan.

Maar...

Hoe zorg je in tijden van drukte goed voor jezelf?

We hebben dr. Andreas Wismeijer (Tilburg University en Nyenrode Business Universiteit) uitgenodigd voor een lezing over hoe om te gaan met werkdruk en stress. Wat gebeurt er in je hoofd? Hoe zorg je ervoor dat je in balans blijft?

Het brein is een bijzonder orgaan dat zorgt voor een ideale afstemming van ons lichaam op de omgeving. Maar wanneer die omgeving te druk is kan dat leiden tot stressklachten. We voelen ons dan overvraagd en vaak gaat dit gepaard met vermoeidheidsklachten, slaapproblemen en moeite om te ontspannen.

Door beter te begrijpen hoe en in welke omstandigheden het brein optimaal tot haar recht komt kunnen we zelf een hoop doen om ons meer stressbestendig te maken. Het huidige werken leunt sterk op het gebruik van allerlei ICT-oplossingen zoals e-mail, het gebruik van smartphones en thuiswerken via slimme computernetwerken. Maar maken deze ICT-systemen ons leven inderdaad gemakkelijker? Of hebben we een digitale kopie van een Trojaans Paard binnengelaten waardoor we ook thuis niet meer kunnen ontspannen en steeds vaker en langer werken, ver buiten kantooruren?

Tijdens deze lezing krijg je praktische tips hoe je beter voor jezelf en voor je brein kunt zorgen in tijden van stress. We verkennen eerst kort en op toegankelijke wijze de werking van het brein. Dit geeft de ideale basis om te begrijpen wat de invloed is van de (digitale) werkomgeving op ons brein en hoe we beiden, ons brein en de omgeving, op elkaar kunnen afstemmen voor het optimale resultaat: meer efficiƫnt breinwerken met minder vermoeidheid.

De bijeenkomst duurt tot 20.00 uur, na afloop drinken we een borrel in de wijnbar van het NBC.