Patronen van bedrog

Bijna de helft van de bedrijven is slachtoffer van financieel economische fraude. In 2016 lag dit percentage nog op 36 procent, de afgelopen jaren wordt er dus meer fraude waargenomen. Dit blijkt uit onderzoek van PwC onder 7.200 topbestuurders.

fraude-719x719.jpg

Verschuiving 
De omvang van de fraudezaken stijgt eveneens. Fraude is een schaalbaar concept geworden en krijgt steeds meer aandacht van topbestuurders. Niet in laatste plaats doordat ook steeds vaker fraude plaatsvindt uit naam van een ceo. Recent is Pathé nog het slachtoffer geworden van dit type fraude. Dit had een enorme impact op het bedrijf en het vertrek van bestuurders tot gevolg.

Bestuurders pushen door deze ontwikkelingen het ontdekken van fraude van de tweede lijn naar eerste lijn. Waar dit dossier voornamelijk lag bij risk management, compliance en legal verschuift dit steeds meer naar pro-actieve data-analyse.

Technologie: vloek en zegen 
Technologie biedt dan ook een oplossing. Het betaalbedrijf Adyen maakt bijvoorbeeld gebruik van artificiële intelligentie om fraude te ontdekken. Doordat het bedrijf miljoenen transacties verwerkt en analyseert zijn zij steeds beter in staat afwijkend gedrag te constateren. En het gaat verder, het systeem herkent ook de werkwijzen van criminelen zodat veelplegers snel in beeld komen. Fraudedetectie en een gedeelte van de opsporing is door het betaalbedrijf overgenomen van individuele bedrijven.

Anderzijds is het natuurlijk ook de technologie die ervoor zorgt dat bedrijven kwetsbaar zijn. Verschillende, onderling verbonden systemen maken het lastig om overzicht te krijgen en te houden. Kwaadwillenden spelen handig in op het gebrek aan kennis van de combinatie IT en accountancy, of lekken in de systemen door gebrekkige beveiligingsmaatregelen.

Patronen van bedrog 
Tijdens de Accountantsdag op 21 november gaan we dieper in op 'Patronen van bedrog' en technologie om fraude te ontdekken. Dat doen we onder meer met Andrea Wiegman (foresight expert FIOD) en Peter van Zadelhoff (presentator RTL). Aanmelden met vroegboekkorting kan tot 1 september.

 

 

Alle informatie over de Accountantsdag

Website Accountantsdag 2018 reddinsgboei_oranje.png