Hoe fakevideo’s het bedrijfsleven kunnen raken

Kunstmatige intelligentie maakt het steeds eenvoudiger om desinformatie te maken. Het maken van nepvideo’s en afbeeldingen die niet van echt te onderscheiden zijn, komen binnen handbereik. Kredietbeoordelaar Moody’s waarschuwt voor de gevolgen voor het bedrijfsleven. 

Voor de bekende nepvideo’s van onder meer Obama en Putin werd nog vele uren videomateriaal gebruikt. Daarnaast waren uitgebreide softwarepakketten en behoorlijk wat kennis nodig om de video geloofwaardig te maken. Maar uit onderzoek van het Samsung AI Centrum blijkt dat één foto ook voldoende kan zijn. Een algoritme dat getraind is op het herkennen van gezichtskenmerken kan op basis van die ene foto een vloeiende nepvideo maken. De onderzoekers van Samsung lieten onder meer wereldberoemde schilderijen, waar het algoritme niet eerder op was getraind, tot ‘leven’ komen.

Beurskoersen en reputatie

Nu slechts een enkele foto voldoende is, komt het creëren van nepnieuws over een bedrijf voor veel kwaadwillenden binnen handbereik. Een nepvideo van een bestuurder die met corruptie instemt of zich discriminerend uitlaat kan grote gevolgen hebben. Moody’s waarschuwt dan ook dat dergelijke desinformatie de reputatie van een bedrijf kan beschadigen. Op langere termijn kan het ook de financiële gezondheid en kredietwaardigheid aantasten, zo stelt de kredietbeoordelaar.

Algoritme voor het algoritme

Het detecteren van nepvideo’s kan worden gedaan met algoritmen die het beeld analyseren. Zo ontstaat er een ‘wapenwedloop’ tussen algoritmes, want het algoritme dat nepvideo’s herkent kan vervolgens weer gebruikt worden om algoritmes die nepvideo’s maken te verbeteren. In een belronde van het Financieele Dagblad bleek dat bijvoorbeeld ING nog niet is geconfronteerd met nepvideo’s en dat de AFM indien nodig de beurshandel kan stilleggen om het desbetreffende bedrijf te laten reageren op het nepnieuws. In de tussentijd is het vooral belangrijk om na te denken wat je als bedrijf gaat doen wanneer je wordt getroffen door nepvideo’s en andere desinformatie.

Tijdens de Accountantsdag op 20 november gaan we dieper in op de techniek die wordt gebruikt om desinformatie te maken en de gevolgen voor het werk van de accountant. Dat doen we onder meer met Alexander Klöpping.