Crazy facts: Verdachte transacties

Uit onderzoek van Europol blijkt dat in Nederland veel verdachte banktransacties plaatsvinden. In 2014 kregen de Nederlandse autoriteiten melding van 277.000 verdachte bankhandelingen. Hiermee is Nederland nummer twee, na Groot-Brittannië waar 350.000 transacties werden gemeld die verdacht leken. Samen vertegenwoordigen deze landen 65 procent van de gemelde, verdachte transacties.

Door Bob Commandeur

Rode_vlaggen_vierkant.jpg

Om de opsporing van verdachte transacties te bevorderen heeft ABN AMRO werknemers geruild met de FIOD om elkaar inzicht te geven opsporingsmethoden, zo meldt het Financieel Dagblad. De Nederlandse Vereniging Banken (NvB) ziet het zelfs zitten om een systeem te bouwen waar alle banktransacties van Nederlandse banken worden gecontroleerd. Dit systeem zou dan gemonitord moeten worden door een onafhankelijke partij.

Meldingen van accountants
De roep van de NvB lijkt niet onlogisch. Het totaalaantal ongebruikelijke transacties is hard gegroeid. In 2016 werden ruim 417.000 ongebruikelijke transacties gemeld bij de Financial Intelligence Unit, dat is een groei van 50 procent in twee jaar tijd. De ongebruikelijke transacties zijn goed voor een bedrag van 4,6 miljard euro.  Accountants deden 1.260 meldingen waarvan er 277 als verdacht werden aangemerkt zo blijkt uit het onderzoek ‘Rode vlaggen’ van Accountant.nl.

Tijdens de Accountantsdag duiken we in de spaghetti van geld- & datastromen. We bekijken welke technieken de accountant kan gebruiken om grip te houden op geld- en datastromen.  

Alle informatie over de Accountantsdag

Site Accountantsdag 2018 reddinsgboei_oranje.png